Vitézy közös ígéretet sürget a főpolgármester-jelöltek között

Vitézy Dávid arra kéri Karácsony Gergelyt és Szentkirályi Alexandrát, hogy fogadjanak meg közösen: főpolgármesterré választásuk esetén nem hajtanak végre járatritkítást.

Vitézy Dávid, aki az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje, és a főpolgármester-jelöltek között az egyik legesélyesebbnek számít, nyílt levelet intézett riválisaihoz. A levélben arra kérte őket, hogy vállaljanak közösen: amennyiben ők kerülnek a főpolgármesteri székbe, nem valósítanak meg járatritkítást a fővárosban. Vitézy maga is vállalja, hogy főpolgármesterként nem lesz járatritkítási csomag, és arra ösztönzi Karácsony Gergelyt és Szentkirályi Alexandrát, hogy csatlakozzanak hozzá ebben az ígéretben.

A Facebookon közzétett posztjában Vitézy emlékeztet arra, hogy idén januárban a BKV 53 járatot érintő ritkítást hajtott végre. Ezt követően Karácsony Gergely, a jelenlegi főpolgármester, Walter Katalin BKV vezérigazgatótól kérte az intézkedés visszavonását. Karácsony szerint a ritkítás a politikai kampány martalékává vált, ami alááshatja a közösségi közlekedésbe vetett bizalmat, és többet árt, mint amennyit a menetrend optimalizálása használ.

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely végül meghátrált, de egy későbbi interjúban mégis helyesnek nevezte a döntést, csupán a kommunikációját bírálta. Vitézy úgy véli, itt az ideje, hogy a főpolgármester-jelöltek egyértelművé tegyék álláspontjukat a BKV járatainak ritkításával kapcsolatban. A csatolt dokumentumban egyébként arról ír, hogy a januári járatritkításnál is kiálltak a közösségi szervezetekkel Karácsonyék hibás döntése ellen, amely meghátrálásra késztette a BKK-t és visszavonták a bejelentett ritkítási csomagot. Levelében megígérte, hogy amennyiben őt választják főpolgármesternek, nem lesznek járatritkítások, s azt kéri ellenfeleitől is, hogy tegyenek hasonlóképpen.

A Medián és a 21 Kutatóközpont által készített legfrissebb felmérés szerint Karácsony Gergely továbbra is vezet a főpolgármesteri versenyben, 46 százalékos támogatottsággal, míg Szentkirályi Alexandra 26, Vitézy Dávid pedig 24 százalékon áll, és a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András 4 százalékon. A választások egyik legkeményebb csatáját vívják Budapest vezetéséért, ahol a jelölteknek lehetőségük van bemutatni, miért tartják magukat a legalkalmasabb személynek a főváros vezetésére.

Szentkirályi Alexandra eddig folyamatosan tagadta, hogy visszalépne, áprilisban a Mandinernek azt mondta, azért indult el, mert nyerni akar. Az ATV információi szerint azonban a választás hajrájában mégis visszaléphet, és legkésőbb június elsejére, a Békemenet napjára döntés születhet arról, hogy visszalép-e Vitézy Dávid javára. A Fidesz Sajtóosztálya azonban cáfolta ezt az értesülést, és "hírlapi kacsának" nevezte Szentkirályi Alexandra visszalépésének hírét. Szentkirályi Alexandra is határozottan cáfolta az esetleges visszalépésről szóló híreket, mondván, hogy "ilyenekkel nem foglalkozunk", helyette a változásért dolgoznak. Vitézy Dávid is határozottan cáfolta a visszalépés lehetőségét, és kijelentette, hogy „Az ATV ma azt is lebegtette, hogy én fogok visszalépni. Ezt a leghatározottabban elutasítom”. Vitézy szerint egyetlen esélye van a szavazóknak, akik változást szeretnének Karácsonnyal szemben, ez pedig ő maga. A Medián felmérés szerint a budapestiek 53 százaléka szerint Karácsony jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott, és csak 43 százalékuk kritizálta a teljesítményét.

Szentkirályi Alexandra kampányában a kormányközeli média védelmező körébe zárkózva nyilatkozik, távirányítós kisautózik, színezőt visz és megállás nélkül gyurcsányozik. Néha utal hétpontos programjára is, és elmondja: minden értelemben kitakarítaná a fővárost. A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelölti kampányában Szentkirályi az egyik legaktívabb videóstartalom-gyártó lett, ahol jellemzően Karácsony Gergelyt támadja és titulálja Gyurcsány Ferenc emberének. Másik kihívója, Vitézy Dávidot egyetlen alkalommal sem említi. Szentkirályi Alexandra kampányindító eseményén – zárt ajtók mögött zajlott, a Facebookon lehetett követni – a jelenlegi vezetés hiányosságait és hibáit gyűjtötte össze, majd hétpontos programot hirdetett, amelyben kevés a konkrétum.

Baranyi Krisztina, a ferencvárosi polgármester a Partizán műsorában beszélt arról, hogy Karácsony Gergely győzni fog a főpolgármester-választáson, de nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy Karácsonyt vagy Vitézy Dávidot támogatja. Baranyi szerint Karácsony még több szavazatot kapna, ha függetlenként, vagy egy ernyőszervezet tagjaként indulna, de a főpolgármesteren múlott, hogy ez végül nem sikerült.

A Medián felméréséből az is kiderült, hogy a budapestiek többsége nem tudja pontosan, kikre és hogyan voksolhat majd június 9-én. A többség nincs tisztában azzal, hogy közgyűlési listára és egyéni jelöltekre is szavazhat majd. A kérdőív készítői megkérdezték, hogy pontosan milyen jelöltekre lehet majd szavazni. A válaszadók 13 százaléka említette az egyéni képviselői jelölteket, a fővárosi listás szavazatot pedig 3 százalékuk mondta. Miután választási lehetőségeket is megadtak, már 36 százalék jelölte meg az egyéni képviselői szavazatot, 20 százalék pedig a fővárosi közgyűlésit. A kutatásban arra is rákérdeztek, hogy az öt szavazólap közül melyiket tartják a budapestiek a legfontosabbnak. Erre 41 százalék a főpolgármesterit, 34 százalék az európai parlamentit, 9 százalék a polgármesterit, 7 az egyéni kerületi képviselőit, és 2 a fővárosi közgyűlésit jelölte meg. A válaszadók 7 százaléka nem tudott dönteni. A felmérés szerint Budapesten jelentős ellenzéki többség van, de az ellenzéki szavazatok sok lista között oszlanak meg, így a Fidesz–KDNP-s lista kapná a legtöbb, 31 százaléknyi szavazatot, a Párbeszéd-MSZP–DK-listára 23, a Tisza Párt listájára 16, az MKKP-listára 12, az LMP–Vitézy-listára 7, a Momentum-listára 6 százalék szavazna, míg a Mi Hazánk 4 százalékos eredménnyel a bejutási küszöb alatt maradna.