Új gyalogátkelő az Astoriánál

Több mint hat évtizedes várakozás után végre megépült a régóta várt zebra az Astoriánál, 40 millió forintos költséggel.

Áprilisban, gondos tervezés és előkészítés után kezdődtek a munkálatok, és a közlekedők már használatba is vették az új gyalogos-átkelőhelyet. A Múzeum körút és a Károly körút járdái összekötő gyalogátkelő lehetővé teszi a gyors és akadálymentes átkelést a VII. és a VIII. kerület határán húzódó Rákóczi úton. A projekt teljes költsége bruttó 40 millió forintot tett ki, amely magában foglalja az útépítési munkákat és a jelzőlámpa létesítését is.

A beruházásnak köszönhetően a babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedők már több száz méteres kerülő nélkül, biztonságosan átkelhetnek, hiszen süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat segíti az akadálymentes és biztonságos közlekedést. Emellett a Rákóczi úton új középsziget épült, amely elsősorban közlekedésbiztonsági szerepet tölt be, és a zavartalan közlekedés biztosításáért a Blaha Lujza tér irányú buszmegálló a korábbi helyénél előrébb került.

A műszaki átadás-átvételi folyamat során még előfordulhatnak kisebb helyszíni munkálatok és hibajavítások. Az új gyalogátkelőhely része egy szélesebb infrastrukturális fejlesztésnek, amely az M3-as metró felújításához kapcsolódik, és több új zebra létesítését is magában foglalja az Üllői úton, a Váci úton, a Blaha Lujza téren, a Nyugati téren, a Boráros téren, az Orczy úton, a Rákóczi úton, valamint egy bejelentett új gyalogátkelőhelyet az Örs vezér terénél, a Sugár és az Árkád bevásárlóközpontok között.

Az új zebra átadásával egy több mint 60 éves adósságát törlesztette a főváros, mivel egy új gyalogoskapcsolat jött létre az Astoriánál, amely Budapest egyik kiemelt jelentőségű csomópontja. A Fővárosi Önkormányzat a közösségi költségvetésből biztosított forrást a fejlesztésre.