Védőnői hálózat anyagellátási problémái

A védőnői hálózat központosítása óta jelentős anyagellátási problémák merültek fel, amelyek a mindennapi munkavégzést nehezítik meg. Szalainé Pintér Veronika, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője szerint a helyzet nem pénzhiány, hanem szervezési kérdések miatt alakult így.

A tavaly júliusban végrehajtott központosítás óta a megyei kórházak felelősek a védőnői hálózat ellátásáért, azonban több védőnő is arról számolt be, hogy nem áll rendelkezésre minden szükséges felszerelés. Egyesek arra kényszerülnek, hogy a kismamáktól kérjék, hozzanak magukkal vizeletmintát, mivel nincs megfelelő pohár a mintavételhez. Emellett a szülői kérdőívek kinyomtatását is a szülőkre bízzák, mivel a nyomtatókhoz sem papír, sem festék nem áll rendelkezésre.

Szalainé Pintér Veronika elmondása szerint a probléma már hónapok óta fennáll, és számos védőnőt érint. Megdöbbentő adat, hogy a védőnők 68 százaléka saját pénzből szerzett be olyan eszközöket, amelyek nélkülözhetetlenek a munkájukhoz.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság kezeli a kórházi beszerzéseket, de gyakran előfordul, hogy nem rendelik meg azt, amit a védőnők igényelnek. Szalainé Pintér Veronika szerint ez a szervezési hiányosságokra vezethető vissza.

Az RTL Híradó megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot, hogy tisztázzák az anyagellátási problémák okait és mennyire általánosak ezek. A válaszban csupán annyit közöltek, hogy felvették a kapcsolatot a védőnői szolgálatot irányító intézménnyel, hogy ellenőrizzék és szükség esetén biztosítsák a hiányzó eszközöket.