Putyin előtt a tálib kérdés: jön a fordulat?

Az afganisztáni tálib mozgalomnak a tiltott szervezetek listájáról való levételére tett javaslatot Vlagyimir Putyin elnöknek az orosz külügy- és az igazságügyi minisztérium - közölte Zamir Kabulov, az orosz külügyminisztérium második ázsiai főosztályának igazgatója.

Kabulov elmondása szerint az álláspontot más tárcákkal egyeztetve alakították ki, és hangsúlyozta, hogy a tálib kormányt csak a tiltólistáról való levétel után lehetne elismerni, ami már sokkal közelebb került, mint amikor a mozgalom 2021-ben hatalomra jutott Afganisztánban. Azonban még vannak meghaladásra váró akadályok, és az orosz vezetés csak ezek elhárítása után fog dönteni a kérdésben.

Kabulov hozzátette, hogy Moszkva a hivatalos elismerés hiánya miatt nem tervez megemlékezést tartani, sem üdvözlő táviratot váltani a tálib kormánnyal az Oroszország és Afganisztán közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 105. évfordulóján.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója pozitív tendenciákat lát Afganisztánban, és úgy véli, ha Kabul nem szembesül külső akadályokkal, a tálibok képesek lesznek helyreállítani a rendet az országban.

A tálib mozgalom 2021-ben indított nagyszabású hadműveletet Afganisztán elfoglalására, miután az Egyesült Államok bejelentette csapatkivonási szándékát. Asraf Gáni afgán elnök 2021. augusztus 15-én menekült el az országból, a tálibok pedig harc nélkül vonultak be Kabulba, az amerikai erők pedig szeptember elejére hagyták el Afganisztánt.

A tálib mozgalom jelenleg ENSZ-szankciók alatt áll terrorista tevékenység miatt.

A New York Times riportereinek oknyomozása szerint Abdul Razik tábornok, Kandahár tartomány néhai biztonsági vezetője több ezer embert ölhetett meg, és zsarnoki uralma hozzájárulhatott a tálibok támogatottságának erősödéséhez Afganisztánban, miközben az Amerikai Egyesült Államok tudott a történtekről, de nem avatkozott közbe.