Felfüggesztett büntetést kért az ügyészség a Deák téri tragédia miatt

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt a biztonsági őröket foglalkoztató cég 72 éves vezetője ellen, aki a vád szerint felelős a Deák téri aláírásgyűjtő sátorban történt halálesetekért.

A vádlott a Megoldás Mozgalom aláírásgyűjtő sátrában dolgozó két biztonsági őr haláláért felel, akiket Gattyán György által alapított párt foglalkoztatott. A tragédia 2022 februárjában történt, amikor a 21 és 26 éves őrök szén-monoxid-mérgezést szenvedtek egy nyílt égésterű, gázüzemű hőkandeláber miatt, amelynek használatát nem kellően magyarázta el a férfi beosztottjainak.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Rab Ferenc tájékoztatása szerint a cégvezető ellen halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével emeltek vádat. A vádlott a bűnösségét tagadja, és állítása szerint minden szükséges intézkedést megtett a biztonság érdekében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozása során először úgy találta, hogy senki sem felelős a halálesetekért, és nyolc hónappal a tragédia után lezárta az ügyet. Azonban az egyik áldozat hozzátartozói nem fogadták el ezt a döntést, és panaszt tettek, aminek eredményeképpen a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség újra megnyitotta az ügyet.

Az új nyomozás során a cégvezetőt gyanúsították meg azzal, hogy ő cserélte ki a gázpalackot a sátorban a tragédia előtti éjszakán. Az ügyészség most felfüggesztett fogházbüntetést kért rá, és javasolták, hogy tiltsák el a biztonsági cég vezetésétől is egy meghatározott időre.

A vádirat szerint a cégvezető nem tartotta be a vonatkozó munkavédelmi szabályokat: nem volt munkavédelmi oktatás, nem adott a gázkészülék üzemeltetésére vonatkozó teljeskörű utasítást, nem ismertette a szükséges mértékű szellőztetésre vonatkozó szabályokat, nem készített kockázatértékelést, illetve elmulasztotta a gázkészülék használati utasításának beszerzését. Bár azon az éjjelen a cégvezető személyesen ellenőrizte a munkakörülményeket, a zárt sátorban való fűtés veszélyeire ekkor sem hívta fel a sértettek figyelmét.