Ukrajna NATO-fegyverekkel mérhet csapást Oroszországra

A NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg kijelentette, hogy a Kijevnek átadott fegyverek ukrán tulajdonba kerülnek, lehetővé téve Ukrajna számára, hogy legitim katonai célpontokra, például oroszországi légi bázisokra csapást mérjen.

A NATO parlamenti közgyűlésének ülésén, Szófiában Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a szervezet nem kívánja erőit Ukrajna területén vagy légterében bevetni, mivel ez a konfliktusba való belekeveredésüket eredményezhetné. A NATO-főtitkár szerint azonban eljött az idő, hogy megfontolják bizonyos korlátozások feloldását, mivel Harkiv megyében a frontvonal és a határvonal szinte egybeesik, ami megnehezíti Ukrajna számára, hogy válaszlépéseket tegyen az orosz területről érkező támadásokra.

Stoltenberg hozzátette, hogy az ukránok keze meg van kötve a jelenleg érvényben lévő korlátozások miatt, amelyek nem teszik lehetővé számukra, hogy orosz területről indított támadásokra válaszoljanak. A főtitkár álláspontja szerint az "agresszor" területén belüli legitim katonai célpontok elleni támadás az önvédelem része lehet.

Az Economistnak nyilatkozva Stoltenberg kifejtette, hogy a NATO-tagországok által Ukrajnának átadott fegyverek ukrán tulajdonba kerülnek, így Ukrajna jogosult lehet ezekkel a fegyverekkel legitim oroszországi katonai célpontokra csapást mérni. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Izvesztyija orosz lapnak reagálva Stoltenberg szavaira úgy nyilatkozott, hogy a NATO növeli az eszkaláció fokát, és azzal vádolta a szervezetet, hogy "katonai retorikával kacérkodik és katonai extázisba esik". Peszkov szerint a NATO már nem közeledik az Oroszországgal való direkt konfrontáció felé, hanem már benne van.

Az Egyesült Államok korábban tiltotta Ukrajnának, hogy amerikai fegyvereket orosz területeken ellen vessen be, sőt állítólag az orosz olajfinomítók elleni, ukrán gyártmányú drónokkal végrehajtott támadásokat is ellenezte. Az Economist szerint Stoltenberg szavai nyilvánvalóan Joe Biden amerikai elnöknek irányultak, aki ellenzi, hogy amerikai fegyvereket vessenek be orosz területek ellen.