Nagyszabású brit Covid-vizsgálat: a gyermekek és fiatalok életére gyakorolt hatások elemzése

Egy jelentős brit kutatás új szakaszba lépett, amely a Covid-19 világjárvány gyermekekre és fiatalokra gyakorolt hatásait vizsgálja. A kutatás célja, hogy feltárja a pandémia oktatásra, fejlődésre, mentális egészségre és közösségi média használatra gyakorolt következményeit.

A vizsgálat során kiemelt figyelmet kapnak a sajátos nevelési igényű, fogyatékkal élő és különböző etnikai háttérrel rendelkező gyermekek. A nyilvános meghallgatások 2025-ben kezdődnek meg. A Covid-vizsgálat tervezetét 2022 márciusában tették közzé, amelyet kritikák értek a gyermekekre és fiatalokra gyakorolt hatások hiányos kezelése miatt, de egy nyilvános konzultációt követően ezeket az aspektusokat is beépítették.

A vizsgálatot Heather Hallett, a fellebbviteli bíróság korábbi bírája vezeti, és 2022-ben indult el. Eddig hét modul került megvitatásra, amelyek között szerepelt az Egyesült Királyság felkészültsége és a döntéshozatali folyamatok. Hallett kifejtette, hogy a nyolcadik modul kifejezetten a gyermekek döntések során való figyelembevételének mértékére összpontosít majd.

A világjárvány a gyermekeket és fiatalokat számos módon érintette, például elvesztették szeretteiket, tanulmányi lehetőségeiket, szociális fejlődésüket és kapcsolataikat. A vizsgálat témái között szerepel a világjárvány tervezési folyamatokban való figyelembevétele, a maszkhasználat és távolságtartás hatásai, az oktatásra, egészségre és szociális ellátási szolgáltatásokhoz való hozzáférésre gyakorolt hatások, valamint az internet és közösségi média használatára gyakorolt következmények.

Az Egyesült Királyság lakói, akik szeretnének véleményt nyilvánítani ebben a modulban, 2024. június 17-ig jelentkezhetnek a Covid-vizsgálat honlapján. Egy kutatási projekt is zajlik, amely a gyermekek és fiatalok véleményét gyűjti össze a járvány által okozott hatásokról. Az "Every Story Matters" projekt keretében szülők, gondozók, tanárok és más fontos személyek történeteit is rögzítik.