Tűzharc a rafahi határátkelőnél

Az egyiptomi és az izraeli csapatok között tűzharc tört ki a rafahi határátkelőnél, melynek következtében egy egyiptomi katona életét vesztette és több egyiptomi, valamint legalább hét izraeli katona megsebesült.

A Times of Israel és a New Arab beszámolója szerint az összecsapás a rafahi határátkelőnél robbant ki. Az izraeli haderő (IDF) megerősítette az eseményeket, és azt közölték, hogy az incidens során egy egyiptomi katona halt meg, izraeli áldozatokról azonban nem érkezett jelentés. Az IDF szerint az egyiptomi katonák nyitottak tüzet elsőként, de egyiptomi tisztviselők a katari al-Arabi hírcsatornán azt állították, hogy a lövöldözés izraeli oldalról indult. Nemhivatalos csatornákon mindkét fél azt állítja, hogy a másik lőtt először, de Egyiptom egyelőre nem ismerte el, hogy a lövöldözés valóban megtörtént.

Az IDF erői a rafahi hadműveletben behatoltak a Gázai övezetbe a Kerem Salom nevű átkelő környékén, majd az egyiptomi határral párhuzamosan észak felé haladtak, és elfoglalták a rafahi átkelőt izraeli biztonsági források szerint. Az IDF harcosai a rafahi átkelőnél kitűzték az izraeli zászlót, ami jelentősen hozzájárult az országok közötti feszültséghez.

Az események hátterében állhat a május 6-án elkezdett izraeli offenzíva, mely feszültségekhez vezetett Izrael és Egyiptom között, mert Egyiptom ellenezte a határánál fekvő város megtámadását. Egyiptom válaszul csatlakozott Dél-Afrika Izrael elleni petíciójához a hágai bíróságon, lezárta a rafahi átkelőt az egyiptomi oldalon, és szinte teljesen leállította a humanitárius segélyek átengedését területéről az övezetbe.

Az eset után Egyiptom megerősítette a katonai jelenlétét a határátkelőnél, és a lap szerint izraeli egységek kivonultak a határátkelő palesztin oldaláról. Bár a két ország között az 1970-es évek óta béke van, Izrael gázai inváziója és a május elején indított rafahi hadművelete óta egyre nagyobb a feszültség a két ország között.

A Hamász hétfőn nyolc rakétát lőtt ki Rafahból Tel-Aviv felé, mire Izrael válaszcsapást indított, ami több tucat civillel végzett, miután a menekülttábort is találat érte. Több olyan videó is kering a közösségi felületeken, amelyben betört fejű, halott gyermekek, élve elégett civilek láthatók a menekülttáborban. A vasárnap esti izraeli légicsapásban legalább 45 palesztin vesztette életét, köztük sok nő és gyermek. Izraeli közlések szerint a támadással a Hamász két magas rangú tagját vették célba.

Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök hivatala pénteken közölte, hogy Joe Biden amerikai elnökkel megállapodtak a palesztinoknak szánt gázai humanitárius segélyek Kerem Salomon keresztül történő bejuttatásáról amíg létre nem hozzák a rafahi átkelő újranyitásának új egyezményét a határ túloldalán illetékes majdani palesztin hatóságokkal.

A Hamász a rafahi légicsapás miatt felfüggesztette részvételét az Izraellel közvetetten folytatott tűzszüneti tárgyalásokon. A tárgyalások Kairóban és Dohában zajlottak, de a rafahi támadás miatt zsákutcába jutottak. A megbeszéléseket a héten olyan „új javaslatok alapján” folytatták volna, amelyekről az amerikai, izraeli és katari tárgyalófelek pénteken Párizsban megállapodtak.

A rafahi támadás éles bírálatokat váltott ki az arab országok körében, de Törökország részéről is. Recep Tayyip Erdogan török elnök a történteket vérengzésnek, Izraelt pedig terrorista államnak nevezte. Katar a támadás elítélésén felül aggodalmát fejezte ki a tűzszüneti tárgyalások kapcsán és sürgette a nemzetközi közösséget, tegyenek intézkedéseket „a népirtás bűntettének” megakadályozására.