Tragédia egy újdelhi gyermekmegőrzőben és a trópusi ciklon pusztítása Dél-Ázsiában

Legkevesebb hat csecsemő életét vesztette és öt további megsérült, köztük egy súlyosan, miután tűz ütött ki egy indiai gyermekmegőrzőben szombat éjjel. Az eset az újdelhi Vivek Vihar negyedben történt. A tragédia során a tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a lángokat, és az ügyben vizsgálat indult. Szaurab Baradvadzs, az állam egészségügyi minisztere a sajtónak elmondta, hogy 12 kisbabát sikerült kimenteni a veszélyes helyzetből.

Indiában sajnos nem ritka az ilyen jellegű tragédia, hiszen az építtetők és a lakók gyakran nem tartják be a tűzvédelmi előírásokat, ami épületek lángra kapásához vezethet. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a régiót más természeti katasztrófák is fenyegetik. Legutóbb a Remal nevű trópusi ciklon csapott le a Bengáli-öbölben Banglades és a szomszédos India partvidékére, ami legalább két ember halálát okozta.

A ciklon óránként akár 120 kilométeres széllel érkezett, és számos tengerparti körzetben megszűnt az áramszolgáltatás. Sok nádfedeles ház megrongálódott, fák és villanyoszlopok dőltek ki. Muhibur Rahman bangladesi katasztrófavédelmi miniszter beszámolója szerint az árhullámok számos falut elöntöttek a part menti területeken, mivel az árvízfalak megrongálódtak. A kormány több mint 800 ezer tengerparti lakost költöztetett védett helyre.

A bangladesi partvidéket gyakran sújtják a Bengáli-öbölben kialakuló trópusi ciklonok. A dél-ázsiai ország katasztrófavédelmi felkészültségéről szóló 2016-os jelentés szerint 1965 óta a bangladesi partvidéket sújtó 12 nagy ciklonban több mint 450 ezer ember vesztette életét. A Remal ciklon mostanra átvonult a partokon, és fokozatosan gyengül. Az ilyen események rávilágítanak arra, hogy a régióban a természeti katasztrófákra való felkészülés és a megelőző intézkedések mennyire létfontosságúak lehetnek.