Tűzvész egy újdelhi kórházban: hét újszülött életét vesztette

Érvényes tűzvédelmi engedély nélkül működött az a kórház Új-Delhiben, ahol múlt hét szombaton tűz ütött ki, aminek következtében hét újszülött halt meg. A BBC szerint a kórház engedélye március 31-én lejárt, és az épületben nem voltak megfelelő tűzoltó készülékek, illetve vészkijárat sem.

A vizsgálat során kiderült, hogy a kórház tulajdonosát és az ügyeletes orvost gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával letartóztatták. A tragédia idején a kórházban 12 koraszülött csecsemőt kezeltek, közülük heten vesztették életüket, míg öt újszülöttet más kórházakba szállítottak. Az ügyeletes orvos, aki nem rendelkezett a szükséges képesítéssel az intenzív ellátásra szoruló újszülöttek kezeléséhez, szintén felelősségre vonás alá került.

A tűz keletkezésének okát egy oxigénpalack felrobbanása okozhatta, amelyet a delhi tűzoltóság igazgatója erősített meg a Press Trust of India hírügynökségnek. A helyi lakosok által jelzett gyanús tevékenységek alapján a rendőrség azt is vizsgálja, hogy a kórházban illegális oxigénpalack-töltő üzlet működött-e. A mentési munkálatokat nehezítette, hogy az épület csak egy lépcsőházzal rendelkezett, és nem volt tűzlépcső.

Narendra Modi indiai miniszterelnök a történteket szívszorítónak nevezte, és pénzügyi támogatást jelentett be az áldozatok családjainak és a sérülteknek. Az elhunytak hozzátartozói 200 ezer rúpiát, míg a sérültek 50 000 rúpiát kapnak.