Tornádók pusztítása Amerikában

Az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádók és viharok miatt legalább 18 ember vesztette életét, több államban is komoly károkat okozva.

A természeti csapás következtében számos háztartás maradt áramellátás nélkül, becslések szerint csaknem fél millió ember érintett ebben a régióban. A tragikus események során nem csak halálos áldozatokat, de számos sérültet is regisztráltak. Texas állam kormányzója, Greg Abbott szerint az állam több mint egyharmada vált katasztrófa sújtotta területté.

A vihar áldozatai között két kisgyermek is szerepel, egy kétéves és egy ötéves, akik egy család három tagjával együtt vesztették életüket a texasi Cooke megyében, a Valley View település körzetében. Egyes esetekben egész családokat sodort el a pusztító erejű időjárás. Az evakuáltak száma jelenleg körülbelül 125 ezer főre tehető. A texasi viharokat helyenként rekordmagas hőmérsékletek is kísérték.

Texas északi részén hét, Arkansasban nyolc, Oklahomában két, Kentuckyban pedig egy ember vesztette életét. A viharok teherautókat borítottak fel, lezártak egy autópályát Dallas közelében, és több tízezer embert hagytak áram nélkül az egész régióban. A forgószél miatt a vasárnapi Indianapolis 500-as futamot, az IndyCar idei szezonjának hatodik versenyét négy órával eltolták.

Dan Patrick, Texas alkormányzója elmondta, hogy aktiválták az állami katasztrófaelhárító egységeket a tornádó miatt, és arra kérte az embereket, hogy imádkozzanak az áldozatok családjaiért.

Vasárnap délutánra a viharrendszer elkezdett kelet felé mozogni az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint, útját heves szél és jégeső kísérte. A meteorológusok az idei nyarat júniustól kezdődően, egy „rendkívüli” 2024-es hurrikánszezonnak is nevezték.