Rafahi menekülttábor támadása: Több mint 30 halott

Izraeli csapás érte a gázai Rafahban található menekülttábort, ahol a gázai egészségügyi minisztérium és palesztin orvosok jelentése szerint legalább 35 ember vesztette életét.

A támadás a Hamász által hétfőn Tel-Avivra indított rakétatámadások után történt, amelyek január óta az első nagy hatótávolságú támadások voltak a város ellen. A Hamász nyolc rakétát lőtt ki Rafah térségéből, amelyeket vagy az izraeli légvédelem hatástalanított, vagy lakatlan területre zuhantak. Az izraeli hadsereg szerint a támadásban a Hamász két magas rangú tisztviselője is életét vesztette, köztük Jaszin Rabiát, a Hamász Júdeában és Szamáriában tevékenykedő parancsnoka, valamint Khaled Nagart, a szervezet egy másik magas rangú tisztviselője.

A helyszínen készült felvételek alapján hatalmas tűz ütött ki, és a támadásban egy olyan konténer is megsemmisült, amely több tucat családnak nyújtott menedéket. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy csapást mért a Hamász egyik táborára a térségben, és azt állítja, hogy a Hamász objektumait célozta a támadással, aminek részleteit még vizsgálja.

A Tal al-Sultan nevű területet, amely Rafahtól északnyugatra helyezkedik el, Izrael „biztonságos zónának” nyilvánította. A gázai hatóságok és a Palesztinai Vörös Félhold Társaság (PRCS) szerint a halottak és a sebesültek többsége nők és gyermekek voltak. Egy helyi kórház sem volt képes befogadni az összes sebesültet, és a palesztin vörös félhold szóvivője szerint a halottak száma növekedni fog, amint átvizsgálják a környék összes épületét.

A Hamász a támadást „mészárlásnak” minősítette, és az amerikai kormányt, valamint Joe Biden elnököt tette felelőssé, állítva, hogy Izrael nem hajtotta volna végre a csapásokat amerikai támogatás és zöld jelzés nélkül. A szervezet azonnali nemzetközi beavatkozást követel.

Az ENSZ palesztin segélyszervezetének, az UNRWA-nak az épülete melletti ház ellen irányozták a támadást, amelyben több tucat palesztin halt meg és sebesült meg. A gázai kommunikációs minisztérium és az Al-Dzsazíra katari hírcsatorna beszámolója szerint a Tel al-Sultan sátortábort sújtó támadásban legalább harmincan, illetve huszonnyolcan vesztették életüket.

A hágai Nemzetközi Bíróság pénteken döntött arról, hogy Izraelnek azonnal le kell állítania a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban folytatott offenzíváját, a palesztinokat fenyegető „közvetlen kockázatra” hivatkozva. Izrael három hete kezdte meg offenzíváját Rafahban, amelynek során a Hamász fegyveresei erőszakos támadást intéztek Izrael ellen, mintegy 1200 embert megölve és több száz túszt ejtve. A támadás váltotta ki a jelenlegi háborút, amelyben a terület Hamász vezette egészségügyi minisztériuma szerint legalább 35 ezer palesztin halt meg Gázában.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök dühösen elítélte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészének lépését, amiért elfogatóparancsot kért ellene és Jahja esz-Szinvár, a Hamász gázai vezetője ellen háborús bűnök miatt. Netanjahu visszautasította, hogy a „demokratikus Izraelt” az általa „tömeggyilkosoknak” nevezettekkel hasonlították össze.

Az Izrael és a Hamász közötti fegyverszüneti megállapodások tárgyalása jövőhéten folytatódhat. A helyzet Rafahban felfokozott: az ENSZ szerint több mint 800 ezer palesztin menekült ide, miközben Izrael szerint tart itt izraeli túszokat is a Hamász.