Győrsövényházi postai botrány: Több mint 150 millió forint tűnt el

Fél éve zárta be kapuit a Győrsövényházi kisposta, ahol több mint félszáz helyi lakos megtakarítása tűnt el. A károsultakat a posta biztosítója kártalanította, és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság már nem ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást.

A Győrsövényházi posta bezárása után kiderült, hogy az ügyfelek értékpapírjai eltűntek. A botrány egy véletlen malőr következtében robbant ki, amikor egy ügyfél nem a helyi, hanem egy másik postahivatalban szerette volna felvenni a pénzét, és ott közölték vele, hogy az összeget már kivették.

A Győri Járási Ügyészség fellépésére a járásbíróság zár alá vette a gyanúsított vagyonát, amely az ingatlan ráeső tulajdonhányadát jelenti. A gyanúsítottat, aki egy nő, csalás és más bűncselekmények miatt hallgatták ki, de jelenleg nincs letartóztatásban. Gál Katalin, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség a portál megkeresésére azt közölte, hogy a rendőrség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével gyanúsította meg az asszonyt.

A károsultak közül sokan Győrsövényházról jelentkeztek, és a biztosító a panaszok és bejelentések felvétele után kártalanította őket. A kárösszeg a vármegyei főügyészség adatai szerint 157 millió forintra rúg. A Magyar Posta Életbiztosító Zrt. feljelentése alapján indult a nyomozás, amely során a rendőrség minden károsultat meghallgatott. A nyomozás részleteit azonban a nyomozás érdekére tekintettel nem közölték.

A helyiek élete azóta is megváltozott, hiszen a bezárt hivatal helyett most egy mobilposta látogatja a falut naponta, ahol az emberek rövid időre intézhetik postai ügyeiket. A Győrtől 23 kilométerre lévő posta tavaly novemberben zárt be váratlanul, ami igen fájóan érintette a helyieket és a környékbelieket, hiszen három település lakosságát szolgálta ki. Később kiderült, hogy azért zárták be nagy hirtelen a postát, mert nem voltak meg az ügyfelek értékpapírjai. A posta biztosítója tavaly december első napjaiban valamennyi károsulttal leült, hogy felvegye a panaszt és a bejelentést, és a lap szerint a károsultak megkapták a pénzüket.