Teszári Zoltán vállalata vásárolja meg a Telekom Romaniát

A romániai magyar üzletember, Teszári Zoltán érdekeltségébe tartozó cég, a West Network Invest SRL szerezheti meg a Telekom Romania többségi részesedését, jelentette be a Digi Romania.

A bukaresti értéktőzsdén (BVB) közzétett információk alapján elvi megállapodás született arról, hogy a Telekom Romania Mobile Communications SA részvényeinek 99,9999994 százaléka a West Network Invest SRL kezébe kerüljön, amely a Digi Romania tulajdonában lévő befektetési társaság. A tranzakció véglegesítéséhez a bukaresti versenyhivatal jóváhagyása szükséges.

Az elvi megegyezés értelmében a Telekom Romania a tulajdonosváltást követően is megőrzi arculatát, önálló vállalatként lesz jelen a piacon. A Telekom Romania, amely a görög Hellenic Telecommunications Organization többségi tulajdonában áll, a romániai telekommunikációs piac negyedik legnagyobb szereplője, ügyfeleinek száma körülbelül 4 millió. A cég 2022-ben 1,378 milliárd lej (106,49 milliárd forint) árbevételt ért el, ugyanakkor 558 millió lej (43,12 milliárd forint) veszteséget könyvelt el.

A Digi Romania, amely telefonos- és internetszolgáltatásokat nyújt, valamint több televízió- és rádiócsatornát is működtet, Románia legnagyobb telekommunikációs vállalata. A cégnek nem csak Romániában, hanem Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában és Belgiumban is vannak érdekeltségei. A Digi Romania alapítója és többségi tulajdonosa Teszári Zoltán, aki a nagyváradi származású és a tranzakció révén tovább bővítheti befolyását a telekommunikációs szektorban. Teszári, aki korábban válogatott cselgáncsozó volt, kezdeti profilja a fagylaltárusítás volt, és híres arról, hogy sem magát, sem a családját nem engedi lefotózni. A Forbes Románia rangsorában 400–500 millió eurós vagyonával a 14. helyet foglalja el.

(MTI)