Hollywood és a mesterséges intelligencia szövetsége

Két év alatt a nagy techvállalatok olyan szintre jutottak, hogy már pénzt is hajlandóak fizetni a tartalmakért, csak hogy képezni tudják velük a mesterséges intelligenciájukat.

A Google és a Meta Hollywoodi stúdiókkal szeretne szerződést kötni, hogy fejleszthessék a videók generálására szánt mesterséges intelligenciájukat, erről a Bloomberg számolt be. A vállalatok több tízmillió dollárt ajánlottak fel a licencszerződésekért, de egyelőre nem ismert, hogy mi lesz a tárgyalások eredménye.

A Netflix és a Disney már a tárgyalások kezdetén kijelentették, hogy nem kívánnak licencet adni a tartalmaikra, de más típusú együttműködésekre nyitottak. A Warner Brothers Discovery viszont jelezte, hogy bizonyos műsoraik esetében hajlandóak lehetnek licencszerződést kötni. A Meta és a Google egyikük sem kívánta kommentálni az értesüléseket.

A szöveg alapján történő videógyártás már egyáltalán nem a jövő: miután az OpenAI bemutatta a Sorát, már az első ezzel készült videóklip is napvilágot látott. A Google által bemutatott mesterséges intelligenciára épülő fejlesztés, a Veo, szöveges parancsok alapján képes videókat készíteni, és ezt Donald Glover Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színész segítségével népszerűsítik.

Az MI-t fejlesztő cégek között az elmúlt évben verseny alakult ki a megfelelő adatok megszerzéséért. Az OpenAI bejelentette, hogy több éves együttműködési megállapodást kötött a NewsCorp kiadóval, amely a The Wall Street Journal, a The Sun és a The Times kiadója is, hogy a ChatGPT az ott megjelenő tartalmakból tanuljon. A Business Insider szerint a Meta is hajlandó fizetni a kiadóknak, hogy a híreken, fotókon és videókon keresztül trenírozhassa a mesterséges intelligenciáját.

A Bloomberg információi szerint a stúdiókkal való megegyezés nehezebb lehet, mivel fenntartásaik vannak azzal kapcsolatban, hogy a mesterséges intelligencia hogyan használná fel az alkotásaikat, például a színészek hangját vagy a karakterek gesztusait és mimikáját. A színészsztrájk nyomán kialkudott néhány, a színészek jogait védő pontot nem lehet könnyedén átírni, ami tovább bonyolítja a helyzetet.