Szúnyoggyérítési program a láthatáron: kilenc megye érintett

A héten kilenc vármegye százkilencvenöt településén, csaknem harminchétezer hektáron folytatódik a központi szúnyoggyérítés, amelyet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) koordinál.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt szükségessé vált a szúnyogok elleni folyamatos védekezés. A csípőszúnyogok lárvái a vizek növényzettel borított szegélyzónáiban és az áradások, esőzések után kialakuló ideiglenes vizekben is képesek fejlődni. A lárvák elleni védekezésre egy speciális, baktériumok által termelt hatóanyagot tartalmazó készítményt használnak, amely más élőlényekre nem jelent veszélyt, így élővizekben is alkalmazható. A tenyészőhelyekre földi úton, permetezéssel juttatják ki a készítményt, míg az ártéri területeken repülőgépről granulátum formájában végzik a kezelést, amely a növényzeten is áthatolva eléri a víztereket.

A következő napokban a Duna mentén, Budapest és Pest vármegyében földi lárvagyérítést végeznek, míg a Kőrösök térségében légi eljárást alkalmaznak. Egyre több helyen kell már védekezni a kifejlett szúnyogok ellen, ezeket a kezeléseket azonban csak szélcsendes időben, a csapadék elvonulását követően lehet elvégezni. A kifejlett szúnyogok irtása a Balaton és a Velencei-tó környéki településeken, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér vármegyében, valamint Csorna környékén és a Rába menti régiókban történik. Az önkormányzatok és a lakosság is értesítést kap a kezelések helyéről és időpontjáról.

A közleményben felhívják a figyelmet arra is, hogy a lakosság segíthet a szúnyogártalom csökkentésében azzal, ha megszünteti a ház körül kialakuló kisebb vizeket. Javasolt a vízgyűjtő edények hálóval való lefedése és a virágcserepekben, kerti játékokban megálló víz kiöntése. Ezzel nemcsak közvetlen lakókörnyezetünkben csökkentjük a zavaró rovarok számát, hanem nehezítjük az inváziós fajok további térhódítását is. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek segítségével a lakosság tájékozódhat a szúnyogok elleni védekezésről.

Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

  • Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről
  • Heti program
  • A heti kémiai szúnyoggyérítés térképes ábrázolása

: A platós gépjárművekről végzett permetezés az esti, éjszakai órákban történik, és az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak, majd a kezelések pontos időpontjáról tájékoztatják a lakosságot is.