Szlovénia öt év múlva megelőzheti Olaszországot életszínvonalban

Szlovénia az életszínvonal tekintetében öt éven belül megelőzheti Olaszországot, miközben Magyarország Romániával küzdhet 2029-ben, hogy megtartsa minimális előnyét az IMF előrejelzése szerint. Ljubljanában a kormánybukás esélyeit latolgatják az elemzők, annak ellenére, hogy a kormányfő, Robert Golob két évvel ezelőtt nagy népszerűségre tett szert, azóta azonban sokat veszített a támogatottságából. A helyi Fidesz szövetségesei és a jobboldali-illiberális ellenzék "gyurcsányozós" módszerrel támadja a kormányt.

A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb, áprilisi trend-előrejelzései szerint Szlovénia 2029-re megelőzheti Olaszországot a vásárlóerő-paritáson számított egy főre eső GDP tekintetében, ami Szlovéniát az első olyan kelet-európai országgá teheti, amelyik egy nagy nyugat-európai gazdaságot felülmúl. Jelenleg már a spanyolokat, a portugálokat és a görögöket is megelőzik, és ha az olaszokat is lehagyják, akkor Dél-Európa minden jelentősebb államát felülmúlják életszínvonalban az évtized végére.

Az IMF szerint az olaszok 2029-ben még fejlettebbek lesznek a szlovénoknál, ha nem vásárlóerő-paritáson számítjuk az egy főre eső GDP-t, de a trend egyértelműen Szlovénia gyorsabb fejlődését mutatja Itáliához képest.

Magyarország helyzete más: 2029-re nem Szlovéniával és Olaszországgal versenyez majd, hanem Románia közelíti meg hazánkat a vásárlóerő-paritásos mutató szerint.

Szlovénia GDP-je 2023 eleje óta folyamatosan növekszik, az utolsó negyedévben 2,2 százalékos volt az éves szintű növekedés, ami gyorsulást jelent az előző negyedévhez képest. Tavaly az egész évi növekedés 1,6 százalékos volt, míg Magyarország GDP-je 0,9 százalékkal csökkent.

Szlovénia népessége is növekszik, tavaly januárban 2 millió 117 ezer ember élt ott, az idén januárra a lélekszám 2 millió 124 ezerre nőtt, míg Magyarország hasonló értéke 15 ezer fős csökkenést mutat.

Szlovéniában a munkanélküliség mindössze 3,4 százalékos és csökkenő trendet mutat, míg Magyarországon ez az arány 4,4 százalékos. A szlovéniai infláció 3 százalékra csökkent, ami Magyarországhoz képest kedvező, hiszen itt a legutóbbi adat szerint minimális emelkedést mutatott.

A gazdasági eredmények ellenére Szlovéniában a kormány helyzete nem stabil, a jobboldali ellenzék tüntetéseket szervez, az elemzők a kabinet bukásának esélyeit tárgyalják, és a miniszterek gyakran cserélődnek. Az elmúlt két év alatt hat minisztertől vált meg a 2022-ben hatalomra került balliberális koalíciót vezető kormányfő, Robert Golob.