Ha Magyarországon múlik, Mark Rutte nem lesz NATO-főtitkár

Szijjártó Péter kijelentette Marosvásárhelyen, hogy a magyar kormány nem támogatja Mark Rutte NATO főtitkári jelöltségét, mivel a szövetségben a teljes bizalom alapvető, és a holland miniszterelnök korábban Magyarország „térdre kényszerítéséről” beszélt.

A külgazdasági és külügyminiszter és az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor közös sajtótájékoztatóján Szijjártó üdvözölte Klaus Iohannis román elnök jelöltségét a NATO főtitkári posztjára, hangsúlyozva, hogy a keleti szárny erősítése mellett érdemes lenne keletről is választani vezetőt.

Szijjártó szerint Mark Rutte leköszönő holland kormányfő korábbi kijelentése, miszerint Magyarországot térdre kell kényszeríteni, alapján nehezen elképzelhető, hogy őt válasszák meg egy olyan szervezet élére, ahol a százszázalékos bizalom elengedhetetlen. "Nagyon nehéz elképzelni, hogy egy olyan embert, aki ilyen álláspontot fogalmaz meg és tart fenn, azt egy olyan szervezet élére megválasztjuk, ahol a százszázalékos bizalom alapvető fontosságú. Itt akár meg is kell halni egymásért, ezt olyan embernek kell vezetnie, akiben százszázalékig meg tudunk bízni" – közölte.

A miniszter továbbá beszámolt arról, hogy Brüsszelben éles vita alakult ki a litván külügyminiszterrel, Gabrielius Landsbergisszel, akit Szijjártó „az egyik legháborúpártibb politikusnak” nevezett az EU-ban.

Szijjártó kiemelte: „És akárhogy is kiabál valaki velem, akárhogy is agresszívoskodik valaki, én akkor is békepárti maradok. Mi, magyarok békepártiak vagyunk, s nem támogatunk semmilyen olyan intézkedést, amely a háborús eszkaláció veszélyét még inkább növelné. Mi azt szeretnénk, ha minél előbb béke lenne, mert csakis a békével lehet emberi életeket menteni" – fűzte hozzá.