Karsai Dániel ügyében ítéletet hirdet a strasbourgi bíróság

Június 13-án hozza nyilvánosságra döntését a strasbourgi Emberi Jogok Egyetemes Bírósága (EJEB) a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel és a magyar állam közötti ügyben.

Karsai Dániel, aki az életvégi döntések szabadságáért küzd, közösségi oldalán számolt be arról, hogy az EJEB ítéletét a bíróság honlapján teszik közzé délelőtt 10 órakor. Az alkotmányjogász emellett megjegyezte, hogy szerdán egy másik ítélet is napvilágot lát, amikor az Alkotmánybíróság dönt az általa benyújtott népszavazási kérdésekről.

Karsai Dániel, akinél 2022 augusztusában diagnosztizálták a gyógyíthatatlan ALS betegséget, tavaly beperelte a magyar államot, mivel úgy véli, az életvégi döntések teljes tilalma sérti az alapvető emberi jogokat. A jogász célja az, hogy a nehéz és megosztó témában párbeszédet kezdeményezzen, amely tiszteletben tartja a különböző álláspontokat. A bíróság 2022 novemberében kezdte tárgyalni a beadványát.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította Karsaiék által benyújtott népszavazási kérdéseket, amelyek célja az volt, hogy az aktív eutanáziát választó betegek segítőit ne lehessen öngyilkosságban való segédkezés miatt elítélni. Az NVB döntését az alkotmányjogász bíróságon támadta meg, majd a Kúria elutasítása után az Alkotmánybírósághoz fordult.

Karsai Dániel korábban Novák Katalin akkori köztársasági elnökkel, majd Sulyok Tamás új államfővel is tárgyalt az eutanáziát választó betegek családtagjainak elnöki kegyelméről. Sulyok Tamás személyesen meg is látogatta az ALS-ben szenvedő jogászt, és arról beszélt, hogy Karsai Dánielnek a kegyelemi jogkörről szóló kérvényét is mérlegelni fogja, és erről a közeljövőben írásos választ ad. Bár jelenlegi állapota szerint még nem kíván élni az eutanázia jogával, Karsai kiemelte, hogy a döntés szabadságát garantálni kell, és hogy méltósággal szeretne élni és halni.

Karsai a Facebookon megosztott bejegyzésében említette, hogy az ítélethirdetés napja 2024. június 13, 10:00 lesz, és az ítéletet a bíróság honlapján való közzététellel hirdetik ki. Az ügyvéd szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét, és ebben a szellemben indított pert a strasbourgi bíróságon. A magyar kormány álláspontja szerint az állam mérlegelési körébe tartozik, hogy biztosít-e, és ha igen, milyen életvégi döntéseket az egyén számára, mert ez nem tartozik a magánszféra körébe. A perben november végén tartottak tárgyalást Strasbourgban, ahol a felek ismertették az álláspontjukat, és zárt körben szakértőket hallgattak meg, januárban pedig újabb észrevételeket tehettek. December elején Karsai a Momentummal közösen népszavazási kezdeményezést nyújtott be az aktív eutanázia engedélyezéséről, egészen pontosan arról, hogy módosítsák a büntető törvénykönyvnek az öngyilkosságban való közreműkődést szankcionáló szabályait, és a gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedőknek segítséget nyújtókat ne büntessék.

Az IDEA Intézet novemberi felmérése szerint a magyar felnőttek többsége a passzív mellett az aktív eutanáziára is lehetőséget adna. Karsai Dániel kegyelmi kérvénnyel fordult a korábbi és a jelenlegi köztársasági elnökhöz is, és nagyon örült Sulyok Tamás államfővel való találkozásának. A Telex május közepén járt Karsai Dánielnél, akinek akkor szavait már csak nehézkesen lehetett érteni. Az ügyvéd állapota az elmúlt időszakban rohamosan romlott, és bár még ha Magyarországon engedélyezett lenne az eutanázia, akkor sem élne a jogával, mivel minél több időt szeretne szeretteivel tölteni, mégis azt vallja, e döntés szabadságát garantálnia kell az államnak. Karsai ügyvédi tevékenységét március végén befejezte, de az EJEB előtt folyamatban levő ügyében továbbra is képviselik a nevét viselő ügyvédi iroda.

Karsai Dániel a Facebookon közzétett bejegyzésében humorral vegyítve írta, hogy „Most mondanám, hogy megkezdődött a visszaszámlálás, de A három test probléma című sci-fi-ből megtanultam, hogy az nem jelent jót, úgyhogy inkább régimódian vágom a centit”. Az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy vallásos emberként is úgy véli, az élethelyzetek bizonyos esetekben indokolják a nyers és őszinte beszédet, és hogy az elmúlt másfél évben kapott erőt az élethelyzetével való megbirkózáshoz.