Spanyolország 1 milliárd eurós katonai támogatást nyújt Ukrajnának

Spanyolország több mint egymilliárd euró értékben biztosít katonai támogatást Ukrajnának, ezt egy kétoldalú biztonsági megállapodás keretében írták alá Madridban.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Madridban aláírt egy kétoldalú biztonsági megállapodást, amely több mint 1 milliárd euró (385 milliárd forint) értékű katonai támogatásról szól. Sánchez a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Ukrajna számíthat Spanyolországra a békéért folytatott küzdelemben, valamint az ENSZ Alapokmányában foglalt értékek és elvek, mint a szabadság, a nemzeti szuverenitás, a területi integritás és a demokrácia védelmében. Hozzátette, reményei szerint Ukrajna hamarosan az Európai Unió része lesz. Spanyolország ezzel a tizedik állammá vált, amely kétoldalú védelmi megállapodást írt alá Ukrajnával annak védelmi képességeinek megerősítése érdekében.

A megállapodás a segítségnyújtás számos területét öleli fel, amelyek közül kiemelte a katonai, a humanitárius, a pénzügyi, az újjáépítéshez és az aknamentesítéshez nyújtott támogatást, valamint a spanyol és ukrán védelmi iparág együttműködését. Pedro Sánchez hozzátette, hogy korábban már szállítottak Patriot légvédelmi rakétákat és Leopard tankokat, valamint lőszert fognak küldeni Ukrajnának. A spanyol kormányfő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy több mint két év után is folytatódik az orosz agresszió, ezért minden eddiginél fontosabbnak nevezte a támogatás megkettőzését.

Védelem és biztonság, béke és újjáépítés ezek a mi prioritásaink, amelyek irányítani fogják közös erőfeszítéseinket

– jelentette ki Pedro Sánchez, kiemelve a júniusi svájci békecsúcs jelentőségét, amelynek feladata véleménye szerint, hogy feltárja az összes lehetséges diplomáciai megoldást mint elsődleges útját a konfliktusok rendezésének. Bejelentette továbbá, hogy hazája részt vesz a háború utáni újjáépítésről szóló berlini csúcstalálkozón is.

Kijev szerint Madrid megbízható partner

„Spanyolország megbízható partner, amely a háború első napjától kezdve segít, hogy megvédjük magunkat az orosz kriminális agressziótól” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij, hangsúlyozva, hogy Spanyolország nem huny szemet a nemzetközi jogsértések fölött, és nem marad semleges akkor, amikor az orosz rakéták lerombolták a városokat, és gyerekek életét oltották ki.

Mint mondta, az orosz hadsereg több mint háromezer rakétával támadta az ukrán célpontokat ebben a hónapban, és felidézte a kelet-ukrajnai Harkiv város barkácsáruházát is érő, szombati orosz légitámadást.

Ez egy kiszámított és szándékos támadás egy civil célpont ellen

– jegyezte meg Sanchez.

Az ukrán elnök szerint most még inkább szükség van a nemzetközi partnerek együttműködésére, hogy Moszkva ezáltal „kötelezve érezze magát” a békére. Nagyon fontos lehetőségnek nevezte ebben a törekvésben, „a közelebb jutáshoz az igazságos és tartós békéhez” a svájci békecsúcsot, amelyre már 90 ország visszajelezte részvételét.

Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott Spanyolország egymilliárd eurót meghaladó segítségéért, valamint azért a további 5 milliárd euróért, amelyet az Európai Unió Békealapján keresztül kapnak majd 2027-ig.

Az ukrán elnök kifejezte háláját a spanyol nép felé a háború elől menekülő ukrajnai családok befogadásáért. Zelenszkij első hivatalos állami látogatására érkezett a spanyol fővárosba, ahol a miniszterelnök mellett VI. Fülöp spanyol király is fogadta. Az utazást eredetileg tíz nappal korábban tervezték, de a Harkivnál indított orosz offenzíva miatt el kellett halasztani.

Ezen kívül Spanyolország kulturális és szórakoztatóipara is figyelmet fordít Ukrajnára, hiszen az országban tevékenykedő művészek és influenszerek is kifejezik támogatásukat. Például a magyar énekes-influenszer, Szabyest, aki a spanyol X-Faktor meghallgatására készült, bár egy váratlan incidens miatt nem tudott részt venni a versenyen, továbbra is elkötelezett amellett, hogy meghódítsa a spanyol zenei és online piacot. Szabyest egy méhcsípés miatt kényszerült visszalépni, de tervei szerint, ha jövőre is lesz X-Faktor Spanyolországban, újra megpróbálkozik a versennyel. Addig is két spanyol közösségi csatornát indított, és a kint töltött idő alatt barátokra is szert tett az ottani könnyűzenei életből. Az énekes spanyol csatornái egyre népszerűbbek, legutóbbi videója 1,7 millió megtekintésnél jár, és a spanyol közönség pozitív visszajelzéseket küld neki, ami azt mutatja, hogy a kultúrák közötti kapcsolatok erősítése mindkét ország számára előnyös lehet.