Salvador Dalí ikonikus bajuszának magyar titka

Salvador Dalí szürrealista festő legendás bajuszának magyar vonatkozásáról és ápolási rutinjáról rántotta le a leplet egy újra előkerült interjúban.

Salvador Dalí, a szürrealizmus egyik legismertebb alakja, nem csak művészeti alkotásaival, hanem jellegzetes bajuszával is híressé vált. Egy nemrégiben újra napvilágot látott 1955-ös BBC interjúban Malcolm Muggeridge újságíróval Dalí elárulta, hogy bajuszának formázásához kezdetben datolyát használt, de később már a kifejezetten erre a célra kifejlesztett viaszokat részesítette előnyben. Kiemelte, hogy a magyar viasz bizonyult a legmegfelelőbbnek számára, amelyet Marcel Proust is használt, bár ő egészen más stílusban viselte arcszőrzetét.

Dalí bajuszának jellemzésében a kontrasztot hangsúlyozta: míg Proust bajsza depresszív és melankolikus volt, addig az övé élénk, hegyes és agresszív. A festőművész bajuszápolási rutinját is megosztotta: minden este megtisztította arcszőrzetét, éjszakára hagyta puhulni, majd reggel három perc alatt újra formába hozta. Dalí hozzátette, hogy bajusza az egyik inspirációforrása volt.

Az ikonikus bajusz eredetéről is beszélt: Adolphe Menjou amerikai színész hatására kezdte növeszteni az 1930-as években, és ahogy nőtt a képzelőereje, úgy vált egyre hosszabbá és jellegzetesebbé a bajusza is. Az arcszőrzet hamar Dalí védjegyévé vált, gyakran megjelenítve műveiben, sőt, állítása szerint volt, hogy a bajuszával festett.

Dalí ikonikus bajusza a popkultúra részévé vált, és úgy tűnik, hogy az idő sem hagyott rajta nyomot: 2017-ben, egy apasági ügy kapcsán végzett exhumálás során a szemtanúk szerint a festő bajusza még majdnem harminc évvel halála után is tökéletes állapotban maradt.