A SVOLT akkumulátorgyártó visszalépése

A kínai SVOLT akkumulátorgyártó váratlanul bejelentette, hogy mégsem épít gyárat Németországban, a Brandenburg tartományban. A cég szerint a jelenlegi politikai és gazdasági környezet, valamint egy jelentős ügyfél projektjének törlése miatt újraértékelték stratégiájukat, és így már nem látják értelmét az új német akkugyár létesítésének.

A társaság sajtóközleménye kiemeli, hogy a nemzetközi büntető tarifák veszélye, az elhúzódó és egyenlőtlenül elosztott támogatások, a piaci torzulások és a belső égésű motorok kivezetéséről újra fellángolt EU-n belüli viták miatt a tervezési biztonság szintje alacsony, ami további kockázatot jelent a beruházás számára. Kai-Uwe Wollenhaupt, a SVOLT Europe elnökének szavait idézve, az autóipar jelenlegi ingadozásai és a kihívások, különösen az elektromos mobilitásra való átállás miatt, tovább nehezítik a helyzetet.

A cég 2022 szeptemberében hozta nyilvánosságra, hogy egy 16 gigawattóra kapacitású akkumulátorcella-gyártó létesítményt tervez Európában, és már átvett egy üzemet Berlin közelében, ahol a termelést 2025 elején kellett volna megkezdeni. Habár a sajtóközlemény nem részletezi, mennyi pénzt fektettek be a telephelyre, a meglévő épületek átalakítási munkálatai és az akkumulátorgyártó rendszerek telepítése már megvalósult, tehát a vállalat valamennyi veszteséget szenvedett a projekt törlésével.

Tavaly áprilisban még ambiciózus terveket vázoltak fel, amelyek szerint öt gyárat kívántak építeni Európában, ebből egyet Kelet-Európában. Azonban a mostani visszalépés jelzi, hogy a vállalatnak új irányt kell vennie a kihívásokkal teli globális piaci környezetben. A bejelentés alapján a SVOLT még jó ideig nem fog cellákat gyártani Európában, viszont nem tett le a szintén németországi Saar-vidéken, Überherrnben létesítendő másik gyártóüzemének az elindításáról, ennek eredetileg 2023 végére kellett volna megtörténnie, de az építkezést különböző okok miatt többször is elhalasztották.