Rishi Sunak a korai választásokkal kisebb vereséget remél

Rishi Sunak brit miniszterelnök nem vár győzelmet a váratlanul júliusra kiírt parlamenti választásokon, a Konzervatív Párt jelentős lemaradásban van a Munkáspárt mögött, de a kormányfő remélhetőleg kisebb vereséget szenved, ha nem vár őszig a voksolással – véli egy szakértő az Economxnak adott nyilatkozatában.

Sunak a választási kampány során az Egyesült Királyság gazdasági helyzetére helyezheti a hangsúlyt, mint például a csökkenő inflációra, a munkanélküliség mérséklődésére, a növekvő reálbérekre és a recesszióból való kilábalásra. Emellett vasárnap bejelentette, hogy visszaállítaná a nemzeti szolgálatot a 18. életévüket betöltöttek számára, amelyre 1960 óta nem volt példa. A javaslata szerint az érintett fiataloknak egy évet kellene a katonaságnál tölteniük vagy önkéntes munkát végezniük valamilyen szervezetnél, ami "közös céltudatot" ébreszthetne a mai fiatalokban.

A választásokat július 4-én tartják, ami meglepő lépés, tekintettel arra, hogy korábban októberre vagy novemberre várták a szakértők az időpontot. Eredetileg májusi időpontra számítottak, majd a többség szeptember-október környékére tippelt. Egedy Gergely, az NKE ÁNTK Kormányzástani és Közpolitikai Tanszékének egyetemi tanára szerint a választások előrehozatala a kármentés lehet a cél.

Sunak bejelentésében hangsúlyozta, hogy a konzervatívok kezelték az infláció jelentette problémát, kordában tartották az államadósságot, csökkentették a munkavállalókat sújtó adókat és növelték az államilag biztosított nyugdíjat. A Politico szerint a miniszterelnök szerint a választóknak dönthetnek az elért haladás és a bizonytalanság között.

A YouGov brit piackutató adatai szerint a Konzervatív Párt támogatottsága jelenleg 21 százalékos, míg a Munkáspárté 46 százalékos. Egedy szerint Sunak célja valószínűleg az, hogy elkerülje a megsemmisítő vereséget és a lehető legkevesebbet veszítsen.

A gazdasági helyzet lehet Sunak aduásza, hiszen a brit gazdaság jelenleg jó paramétereket mutat. Az éves infláció 2,3 százalékos volt áprilisban, csökkent a munkanélküliség, kilábaltak a recesszióból, nőttek az átlagbérek. Sunak beszédében is kiemelte, hogy a gazdaság gyorsabb ütemben bővül, mint a G7-országok többsége. Azonban egyes konzervatív képviselők, mint például Esther McVey, úgy vélik, hogy a nyári választás nem jó ötlet, mivel az embereknek idő kell, hogy érezzék a gazdasági helyzet javulását.

Sunak beismerte, hogy két fontos ügy, az illegális bevándorlók áttelepítése Ruandába és a dohánytermékek vásárlásának fokozatos betiltása, nem kerülhet pont a végére a választások előtt. Ha a Munkáspárt kerül hatalomra, ezek az intézkedések ellehetetlenülhetnek. A brit történelem során hosszabb időszakokra jutottak hatalomhoz mind a konzervatívok, mind a munkáspártiak, tehát ha a Munkáspárt győz, hosszú időre kikerülhetnek a konzervatívok a hatalomból.

A konzervatívok megígérték, hogy létrehoznak egy Királyi Bizottságot, amely a katonai és a civil társadalom szakértelmét vonja be a nemzeti szolgálat program részleteinek kidolgozásához, más országok programját megvizsgálva. A párt közlése szerint a bizottság feladata lesz, hogy előterjesszen egy javaslatot arra vonatkozóan, hogyan biztosítható, hogy az első kísérleti program 2025 szeptemberében elindulhasson. James Cleverly külügyminiszter hozzátette, hogy a szolgálat kötelező lenne, de annak megtagadása nem járna büntetőjogi következményekkel, és amennyiben valamelyik fiatal a katonai szolgálatot választaná, azt állná az állam, míg az önkéntes munkáért cserébe nem járna juttatás.

Sunak javaslatának értelmében a nemzeti szolgálat a királyi család gyermekeire is vonatkozna, akik a hírek szerint nem mentesülnének. A jelenleg 10 éves György herceg 2031 júliusában tölti be 18. életévét, majd egy évvel később Sarolta hercegnő, három évre rá pedig Lajos herceg követi. Beatrix hercegnő gyerekét, Sienna Mapelli Mozzit, illetve Eugénia hercegnő lányát és fiát, August Brooksbanket és Ernest Brooksbanket szintén érintené a változás. A leghamarabb viszont Eduárd herceg fiát, Jakab wessexi grófot érintené, aki jelenleg 16 éves.

Azonban a konzervatívok tervei nem találtak egyöntetű támogatást. A Guardian által megszólaltatott Adam West admirális, a brit tengerészet korábbi vezérkari főnöke szerint az ötlet "alapvetően bolondság", míg Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője hétfői beszédében kétségbeesettnek titulálta azt. A választási programpont szerint a nagykorúvá váló fiataloknak saját döntésük, illetve alkalmassági vizsgálatok alapján választaniuk kell a katonai vagy a polgári szolgálat közül. Azok, akik a katonai szolgálatot választják, és megfelelnek az alkalmassági teszteken, tizenkét hónapot töltenének katonai szolgálatban a brit fegyveres erőknél. Alternatívájaként havonta egy hétvégét – évente 25 napot – kellene eltölteniük a helyi közszolgálati szervezeteknél. Sunak szerint más országok nemzeti szolgálati rendszerei "megmutatják, hogy mennyire hasznos a fiatalok számára." Michael Portillo volt védelmi miniszter és Richard Dannatt, a vezérkar korábbi főnöke is kritizálták a javaslatot, utóbbi választási opportunizmusnak nevezve azt, és jelentős költségekre hívta fel a figyelmet.