Oroszország atomerőművet építene Üzbegisztánban és erősíti katonai jelenlétét a régióban

Vlagyimir Putyin orosz elnök taskenti hivatalos látogatásán elsősorban gazdasági kérdésekről tárgyalt, többek között az Üzbegisztánba szállított gázmennyiség növeléséről és egy kis teljesítményű atomerőmű létesítéséről.

Putyin bejelentette, hogy folyamatban vannak a munkák annak érdekében, hogy jövőre 11 milliárd köbméterre növeljék az Üzbegisztánba irányuló gázszállítást. Az orosz gázszállítások 2023 őszén kezdődtek meg a még a szovjet időkben épített Közép-Ázsia-Központ gázvezetékrendszeren keresztül.

Az üzbég elnök, Savkat Mirzojajev, Putyin látogatását „történelminek” nevezte, és úgy vélekedett, hogy ez jelzi az országok közötti új, átfogó stratégiai partnerség és szövetségi kapcsolatok kezdetét. Putyin szintén pozitívan nyilatkozott, Taskentet stratégiai partnernek és megbízható szövetségesnek nevezve.

A Reuters információi szerint Oroszország 400 millió dollárt helyezne egy 500 millió dolláros közös befektetési alapba, amely üzbegisztáni projektek finanszírozására szolgálna. A két vezető az építendő atomerőmű részleteiről nem közölt információkat, csupán annyit, hogy a tervezett erőmű teljesítménye kisebb lesz, mint az a projekt, amelyről 2017-ben állapodtak meg, de az soha nem valósult meg.

A Roszatom tervei szerint hat, egyenként 55 megawattos kapacitású reaktort építene. Üzbegisztán, valamint a többi közép-ázsiai köztársaság jelenleg nem rendelkezik atomerőművel, annak ellenére, hogy az uránkitermelő Üzbegisztán és Kazahsztán régóta hangoztatja, szüksége volna rá a fejlődő gazdaságuk miatt.

Ezzel párhuzamosan, az orosz katonai jelenlét is erősödik a régióban. A brit védelmi minisztérium értesülései szerint Oroszország áttelepítette az orosz védelmi minisztérium Afrika-hadtestének egységeit, amelyek közel kétezer reguláris katonából és tisztből állnak, és számos tapasztalt zsoldost is számlálnak, akik közül sokan korábban a Wagner-csoportban szolgáltak. A volt Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin tavalyi rejtélyes repülőgép-balesetét követően a Wagner-csoport „marginalizálódott”, és gyakorlatilag az orosz védelmi minisztérium irányítása alá került, tagjaikat pedig immáron az ukrán fronton is bevetik. A harcosokat magas pénzbeli juttatással, orvosi ellátással és szociális juttatásokkal csábítják át az orosz minisztériumhoz.

Az Afrika-hadtest megjelenése Ukrajnában egyértelmű jele annak, hogy Oroszország megerősíti ellenőrzését a Wagner-csoport maradványai felett, és „megerősíti az Ukrajna elleni háborút korábban Afrikának rendelt erőforrásokkal". Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa az orosz határtól mindössze 30 kilométerre fekszik, és idén május 24-én eddig soha nem látott rakétacsapás-sorozat érte.