Az FSZB tisztogatása a védelmi minisztériumban

Putyin elnök türelme véget ért, és az FSZB vizsgálódni kezdett a védelmi minisztériumban és a vezérkarban, ami John Foreman, az Egyesült Királyság korábbi moszkvai védelmi attaséja szerint további letartóztatásokhoz vezethet. A tisztogatások során nemrég őrizetbe vették az orosz védelmi miniszter helyettesét, és Putyin menesztette a tárca vezetőjét, Szergej Sojgut, aki hosszú évek óta töltötte be ezt a pozíciót.

Szergej Sojgu, aki 1994 óta több mint két évtizeden át szolgálta az országot, először a katasztrófavédelemért felelős minisztérium élén, majd egy rövid kormányzói kitérő után a védelmi minisztérium vezetőjeként, Andrej Belouszov miniszterelnök-helyettes által kerül leváltásra. Putyin elnök az új vezetőtől az innovációra és összetettebb gondolatokra való nyitottságot várja.

John Foreman szerint Sojgu hivatali ideje alatt kevés letartóztatás történt a minisztériumban, azonban az FSZB beavatkozása után kérdéses, hogy a tisztogatások meddig terjednek majd. Az elmúlt hónapban négy magas rangú védelmi tisztviselőt tartóztattak le korrupciós vádakkal, ami a védelmi minisztérium egyik legnagyobb razziájának számít.

A Guardian által idézett névtelen volt Kreml-tisztviselő szerint egy védelmi miniszterhelyettes börtönbe juttatása minden nyomozó álma, mivel ez előléptetést és hírnevet hozhat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban cáfolja a razzia és tisztogatás híreit, hangsúlyozva, hogy a korrupció elleni harc folyamatos és következetes munka.

Egy volt védelmi tisztviselő szerint a letartóztatások azt jelzik, hogy az erőviszonyok az orosz biztonsági szolgálatok felé billentek, miközben a hadseregben zűrzavar uralkodik. Sojgu távozása után nyílt meg az út a tisztogatások előtt, mivel ő a biztonsági elit tagja volt és jelentős támogatottsággal rendelkezett.

Gleb Irisov, az orosz légierő egykori hadnagya egy FSZB-s forrásra hivatkozva beszámolt arról, hogy a hadseregben gyakori volt a minőségromlás és a sikkasztás, valamint hogy a hadgyakorlatok gyakran csak papíron léteztek.