Újabb erősítéseket küldött Párizs a forrongó Csendes-óceánra és Ukrajnába

Emmanuel Macron francia elnök döntése, hogy nem hosszabbítja meg a rendkívüli állapotot Új-Kaledóniában, a párbeszéd feltételeinek helyreállítására irányuló szándékot tükrözi, miközben Ukrajnában francia kiképzőtisztek látogatását tervezi a helyi kiképzőközpontokban.

Az Elysée hétfői közleménye szerint hamarosan további hét mobil egység érkezik erősítésként Új-Kaledóniába, és a tervek szerint helyi idő szerint kedd reggel megszűnik a rendkívüli állapot. A rendkívüli állapot hétfőn este 20 órakor érne véget Párizsban, ami kedden hajnali 5 órakor felel meg Noumeában.

A zavargásokat egy vitatott választási reform váltotta ki, és az őslakos kanak lakosság és az európai származásúak közötti éles gazdasági egyenlőtlenségek táplálták. A két hete tartó zavargások során hét embert megöltek, több száz embert letartóztattak, valamint számos épületet és autót leromboltak.

A rendőrség péntek este lelőtt egy férfit, egy nappal azután, hogy Macron elnök látogatást tett a városban, hogy megpróbálja csillapítani a feszültséget. A további 480 csendőr érkezésével a francia biztonsági erők létszáma a csendes-óceáni területen mintegy 3500-ra emelkedik.

A legfőbb függetlenségpárti politikai koalíció, az FLNKS (Kanak és Szocialista Nemzeti Felszabadítási Front) szombaton kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a feszültség enyhítése a prioritás, és a „politikai és elnyomásmentes megoldás” az egyetlen járható út.

Macron emlékeztetett arra, hogy az útlezárások feloldása a konkrét és komoly tárgyalások megkezdésének szükséges feltétele. Christian Tein, a terepi akciót koordináló sejt (CCAT) tagja, aki az élelmiszer- és gyógyszerellátást akadályozó útlezárásokat szervezte, pénteken kijelentette, hogy „továbbra is mozgósítva maradunk, fenntartjuk az ellenállást a környékünkön, strukturált és szervezett módon”.

Az új-kaledóniai helyi hatóságok által elrendelt éjszakai kijárási tilalomról nem tettek bejelentést. A noumeai nemzetközi repülőtér üzemeltetője bejelentette, hogy az június 2-ig zárva marad.

Ezzel párhuzamosan, Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint hamarosan francia kiképzőtisztek érkezhetnek Ukrajnába, hogy meglátogassák a helyi kiképzőközpontokat. Szirszkij örömmel veszi Franciaország kezdeményezését, és már aláírta a szükséges dokumentumokat, amelyek lehetővé teszik a francia tiszteknek, hogy megismerkedjenek az ukrán kiképzőközpontok infrastruktúrájával és személyzetével.

A francia védelmi tárca hangsúlyozta, hogy az ukrán területen történő kiképzés azon projektek egyike, amelyekről vita folyik a köztársasági elnök által február 26-án összehívott, Ukrajnát támogató konferencia óta. A tárca szerint folyik a munka az ukránokkal, különösen azért, hogy megértsék pontos szükségleteiket.

Emmanuel Macron francia elnök korábban felvetette nyugati csapatok küldését Ukrajnába a helyi fegyveres erők kiképzésére, és most úgy tűnik, hogy ez a kezdeményezés valósággá válik.