Orosz T-90M harckocsi drónok áldozata lett, és egy ukrán nő drámai története

Érdekes felvétel került elő az ukrajnai háborúból, melyen egy orosz T-90M harckocsi három kamikaze-drón támadását próbálja kivédeni, de végül alulmarad az ellenféllel szemben. Az esemény néhány héttel ezelőtt történt, de a felvétel csak most vált nyilvánossá. A T-90M harckocsit először a motorterületén érte találat, majd a tornyának tetejébe csapódott be a második drón, a harmadik pedig a páncéltest és a torony közé vágódott, lángra lobbantva a járművet. Valószínűleg a legénység ekkor már elhagyta a harckocsit. Oroszország eddig 93 T-90M harckocsit vesztett el a háborúban.

Döbbenetes vallomást tett Izabella, akinek édesanyját, Olenát csaknem hat éve tartják fogva a Donyeck területén. Izabella és édesanyja Donyeckből menekültek Odesszába, de Olenának vissza kellett térnie a megszállt területekre beteg édesanyja miatt. 2018 augusztusában Olenát őrizetbe vették, és azóta is fogva tartják. Izabella öt és fél éve nem látta az édesanyját, akit kínzásoknak, köztük elektromos áramütéseknek és szexuális erőszaknak is kitéve tartanak.

Izabella elmondása szerint édesanyját többször megerőszakolták, és még öngyilkossági kísérletet is tett a börtönben. Olenát 2020-ban 13 évre ítélték hazaárulás vádjával, és a büntetését a megszállt Donyeck megyei Sznyizsnye város büntetőtelepén kell letöltenie. Izabella minden lehetséges módon próbál segítséget nyújtani édesanyjának, de eddig eredménytelenül.

Az ukrán hatóságok többször tárgyaltak már az oroszokkal hadifoglyok cseréjéről, de a civilek sorsa továbbra is bizonytalan. Izabella legnagyobb félelme, hogy anyja a börtönben hal meg, és kétségbeesetten várja a szabadon bocsátását.

A magyar kormány Ukrajnával kapcsolatos blokkoló taktikája miatt kiakadt a litván külügyminiszter, és a kritikához az olasz és az észt külügyminiszter is csatlakozott. A brüsszeli külügyi tanácsülésre érkezve Gabrielius Landsbergis, Litvánia külügyminisztere szokatlanul éles hangon bírálta Magyarországot, és a magyar blokkolás megkerülését szorgalmazta. A Reuters hírösszefoglalójában egy negyedik tagállam vezető diplomatáját is idézte név nélkül, aki botrányosnak nevezte a magyar stratégiát, amely akadályozza Ukrajna agresszorral szembeni védekezési képességét.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter nem nyilatkozott a sajtónak az ülésre érkezve, de korábban Magyarország kifejtette, hogy ellenzi a halálos fegyverek szállítását Ukrajnának, állítva, hogy ez hosszabbítja meg a konfliktust. Landsbergis szerint Magyarország többek között az Ukrajnának szánt uniós katonai segélyről és Kijev uniós tagsági tárgyalásainak kezdéséről szóló döntéseket is blokkolja, és ezek a lépések gyakran összecsengenek Oroszország érdekeivel. Az EU-n belüli egyre növekvő elégedetlenség arra utal, hogy sürgős megoldást kell találni a jelenlegi helyzet kezelésére.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma által kiadott legújabb jelentés szerint Oroszország fokozza a politikai indoktrinációt a fegyveres erőknél. A jelentés kiemeli, hogy május 22-én az orosz védelmi minisztérium politikai igazgatósága új lapot adott ki a fegyveres erőknek Politruk néven, melynek célja a katonák ideológiai nevelése. A lapban Sztálint idézve hangsúlyozzák a katonák politikai nevelésének fontosságát és az ellenség, azaz a nácik elleni gyűlölet szükségességét, ezzel legitimálva az ukrajnai inváziót. A jelentés szerint a politikai indoktrináció az elmúlt években átszőtte az orosz oktatási rendszert, különösen az ukrajnai invázió megindulása óta.

A háborús helyzet és a globális bizonytalanság hatására Magyarországon is megnőtt az érdeklődés a bunkerek iránt. Egy építőipari vállalkozás plakátokkal hívja fel a figyelmet a bunkerépítés lehetőségére a XII. és a II. kerület utcáin. A vállalkozások szerint a prepperek, akik előre felkészülnek a jövő bizonytalanságára, fizetőképes keresletet jelentenek a bunkerbizniszre. A pandémia és az ukrajnai-orosz háború hatására a bunkerépítés iránti kereslet jelentősen megnőtt, és a biztonságos menedékek iránti igény egyre inkább teret nyer a lakosság körében.