Orbán: Bukovári van!

"Meggyőződésem szerint bukovári van, új főpolgármester lesz" – idézte a nyolcvanas évek lakótelepein népszerű szleng kifejezéseit Orbán Viktor a legújabb videójában, amelyben kritikát fogalmaz meg a jelenlegi főpolgármesterrel szemben.

Orbán Viktor a vasárnap éjjel közzétett egyperces kampányvideójában kemény szavakkal illette a főváros jelenlegi vezetőjét. A miniszterelnök szerint a budapestiek nem elégedettek Karácsony Gergely teljesítményével, aki "nagyon karcsú" öt évet tudhat maga mögött, és ezt a választók nem "csipázzák" .

A videóban Orbán arra utal, hogy Karácsony Gergelynek "fázni" kezdhet, mivel "csapágyas" lett, vagyis a tudása és képességei leértékelődtek . Ezzel szemben a Fidesznek van egy "penge" jelöltje Budapest élére, Alexandra, aki "jól dolgozik, keményen kampányol" .

Orbán Viktor biztosra veszi, hogy a jelenlegi főpolgármester "manusz" elbukik a következő választáson, és "tutira mondja", hogy "a kérdés csak az, hogy ki fogja megverni" . Úgy véli, Karácsony csak a kormánnyal való "kötözködésben" jeleskedik, ami szerinte egy időre elegendő lehet a megélhetéshez, sőt egy választás megnyeréséhez is, de végül "kampó", azaz kudarc vár rá .

A miniszterelnök a Patrióta Youtube-csatornának adott interjúban a háború okozta problémákról is beszélt, mely a Fidesz választási kampányában hangsúlyos helyet kap. Orbán Viktor kifejtette, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását sokan szükségtelennek tartották, amíg Európában béke volt. Azonban a jelenlegi helyzetben is inkább a profi hadsereg mellett érvelt, és úgy véli, hogy bizonyos alapismereteket sorkatonaság nélkül is át lehet adni a fiatalságnak. A közös uniós hadsereg ötletét határozottan elutasította, mondván: "Nem akarjuk, hogy valaki más dönthessen a mi katonakorú fiataljainknak a bevetéséről, ide-oda vezényléséről." Hozzátette, hogy Manfred Weber ötlete a kötelező besorozással egybekötött összeurópai hadseregről "őrült ötlet" és azt javasolta, hogy "felejtsük el" .

A Fideszen belüli hatalmi dinamikák és a pártot feszítő belső ellentmondások is terítékre kerültek a közelmúltban. A 444.hu cikkében megjelent elemzés szerint Orbán Viktor és a volt köztársasági elnök, Novák Katalin közötti konfliktus is a párt belső feszültségeit tükrözi. A Fideszben egyre többen beszélnek a "Novák-ügyről", ami arra utalhat, hogy a pártban nem mindenki elégedett a jelenlegi vezetéssel és irányvonalakkal .