A leggyakoribb PIN-kódok és az online csalások Magyarországon

A magyar internetezők több mint felét érintette már online csalás, és a gyakran használt egyszerű PIN-kódok tovább növelhetik a kockázatot. Egy friss kutatás szerint a négyjegyű személyi azonosító számoknál az emberek hajlamosak könnyen kitalálható kombinációkat használni, mint például az 1234, amely az összes vizsgált PIN-kód több mint 10 százalékát teszi ki.

Az ilyen egyszerű minták, mint az 1111, a 0000, a 1212 és a 7777, valamint a számpárok megkettőzésével létrehozott 3535 vagy 8080 is gyakori választások közé tartoznak. Ezenkívül sokan születési évüket vagy dátumukat használják PIN-kódként, különösen a '19' vagy '20' kezdetű évszámok esetében.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a tavalyi harmadik negyedévben a csalók több mint 11 milliárd forintot tulajdonítottak el az ügyfelek számláiról, ami jelentős növekedést mutat a korábbi időszakokhoz képest. A nem kártyás tranzakciók, mint az átutalások és beszedések területén tapasztalható a legnagyobb emelkedés, a sikeres visszaélések összege meghaladta a 9 milliárd forintot.

Az adathalászati módszerek és az azonosító adatok illetéktelen megszerzésével elkövetett csalások kiemelt helyet foglalnak el a visszaélések között. Emellett jelentős részesedést képviselnek azok a módszerek is, amelyek pszichológiai manipuláción alapulnak vagy közvetlen hozzáférést biztosítanak az ügyfelek mobiltárcájához, netbankhoz vagy kereskedőknél regisztrált bankkártya-adataikhoz.

A kiberbiztonsági felmérés szerint a magyar internetezők 57 százaléka már áldozatul esett online csalásnak, adathalászatnak, hackelésnek vagy vírustámadásnak. A jelentés kiemeli az androidos készülékek védelem nélküli használatának kockázatait is.