A lakossági állampapírok piacának helyzete

A lakossági állampapírok iránti kereslet alacsony szinten marad, de a múlt heti adatok szerint enyhe növekedést mutatott a Prémium Magyar Állampapír értékesítése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által közzétett számok alapján a Fix Magyar Állampapír továbbra is népszerű a befektetők körében, míg a Prémium Magyar Állampapír iránti érdeklődés látványosan megugrott az előző hetekhez képest.

A múlt heti értékesítési adatok szerint a Fix Magyar Állampapírból 16,4 milliárd, a Bónusz Magyar Állampapírból 11,5 milliárd, az Egyéves Magyar Állampapírból 8,3 milliárd, míg a Prémium Magyar Állampapírból 7,2 milliárd forint értékben vásároltak a magyar befektetők. Összességében a lakossági állampapírok bruttó értékesítése elérte a 48,6 milliárd forintot, ami a korábbi hetekhez képest növekvő tendenciát mutat.

A Prémium Magyar Állampapír iránti kereslet a múlt héten 7,2 milliárd forintra emelkedett, ami jelentős növekedés az előző időszakokhoz képest. A prémium állampapír korábban, februárban és márciusban is jelentős kamatot fizetett ki a befektetőknek, és a 2025-ben lejáró 2025/J, valamint a 2031-ben lejáró 2031/I sorozatok is mintegy 84 milliárd forint kamatot fizettek májusban. Az előrejelzések szerint az igazi "kamateső" 2025 elején várható.

Fontos megjegyezni, hogy a jelen cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.