A nők kevesebb közlekedési balesetet okoznak - a szakértő elmondja, miért

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők jelentősen kevesebb közlekedési balesetet okoznak, mint a férfiak, és egy szakértő szerint ennek több oka is van.

A napi szinten vezető nők megbízhatóbban vezetnek, mint a férfiak, mivel kevésbé hajlamosak a kockázatvállalásra és a versengésre, amely jellemzőbb a tesztoszteronnal teli férfiakra. Köves Szilárd vezetéstechnikai oktató szerint a nők általában óvatosabbak, és gyakrabban kerülik el a kockázatos helyzeteket. Azonban a ritkán vezető nők vezetési képességét a gyakorlatlanság és a komfortzónán kívül való vezetés befolyásolhatja.

A szabálysértők között is több a férfi, ami nem meglepő, tekintettel arra, hogy a férfiak hajlamosabbak a kockázatvállalásra és gyors döntéshozatalra, ami nem mindig bizonyul helyesnek. A nők ezzel szemben nehezebben hoznak döntést, ami megfontoltságnak is tekinthető, bár ezek a helyzetek gyakran csak tizedmásodpercek alatt dőlnek el.

Egy kutatás szerint a nők szabályosabban parkolnak, ami Köves szerint a szabálykövetésre való hajlamukkal magyarázható. A férfiak hajlamosabbak a szűkebb helyekre is bepréselni az autót, míg a nők inkább a biztonságosabb parkolási lehetőségeket részesítik előnyben.

Végül, a statisztikák azt mutatják, hogy kevesebb nő vezet, mint férfi, ami részben azzal magyarázható, hogy Magyarországon a családok többségében egy autó van, amit általában a férfiak vezetnek. Köves szerint a férfiak ragaszkodnak a vezetéshez, míg a nők gyakran örülnek, ha ez a "teher" lekerül a vállukról, és udvariasságnak tekintik, ha a férfi vezet. Azonban ez személyiségfüggő, és vannak nők, különösen a felsővezetők között, akik ragaszkodnak a vezetéshez.