Börtönbüntetésre ítélték az oroszoknak kémkedő német katonatisztet

Az oroszoknak való kémkedéssel vádolt német katonatiszt, Thomas H. 3,5 év letöltendő börtönbüntetést kapott tettéért, amelyet korábban beismert. A düsseldorfi Legfelsőbb Regionális Bíróság hétfőn hozta meg az ítéletet, amely szerint a 54 éves férfi önként jelentkezett egy külföldi hatalom ügynökének, majd kényes katonai információkat osztott meg az orosz hírszerzéssel.

Thomas H., aki a német hadseregnél parancsnoki rangban szolgált és elektronikus hadviselési eszközökért felelt, azzal indokolta cselekedetét, hogy félt egy esetleges nukleáris eszkalációtól az ukrajnai háborúban. Emiatt több alkalommal is bizalmas információkat továbbított a bonni orosz főkonzulátusnak, illetve a berlini orosz nagykövetségnek.

A vádirat szerint a volt kapitány 2023 májusától kezdve továbbított információkat az orosz titkosszolgálatoknak, valamint együttműködést ajánlott az orosz hatóságoknak. Feltételezések szerint a kényes információkat a koblenzi Bundeswehr Berendezési, Informatikai és Műszaki Támogatási Igazgatóságán dolgozva szerezte meg. Sok „biztonsági szempontból kritikus információt” tartalmazó fájlt mentett le laptopjára, és hat fényképet készített a német légierő kiképzési dokumentumairól, végül átadott egy csomag iratot a bonni orosz konzulátusnak, és kérte, hogy lépjenek kapcsolatba vele.

A védőügyvédje szerint a bíróság hibát vétett az ügy megítélésében, mivel a krónikus túlmunka okozta depresszió vezetett oda, hogy a védence már nem volt képes a logikus gondolkodásra. Azzal is érvelt, hogy Thomas H. a TikTok és a Telegram közösségi portálokon olvasott álhírek és összeesküvés-elméletek hatása alatt döntött úgy, hogy kémkedik, miközben súlyos munkahelyi stressznek volt kitéve. A Bild szerint Thomas H. először a baloldalon próbálkozott politikai karrierrel, de csalódott, mivel ott ellenségesen viszonyultak a Bundeswehrhez. Végül a szélsőjobbos AfD-nél kötött ki, ahova tavaly júliusban lépett be, és aminek állítólag ma már nem tagja. Az oroszokkal való kapcsolatfelvételhez a végső inspirációt a TikTokon kaphatta, ahol egy oroszbarát és AfD-hez kötődő influenszert követett.

Thomas H.-t 2023 augusztusában vették őrizetbe Koblenz városában. A viszonylag enyhe büntetés azzal magyarázható, hogy csupán alacsonyabb bizalmi minősítésű hivatali titkokat adott át az oroszoknak. Ha magasabb minősítésű államtitkokat továbbított volna, akkor akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújthatták volna.

Korábban Maximilian Krah német jobboldali EP-képviselő és asszisztense ellen is eljárást indítottak, mivel asszisztensét, Jian Guot is kémkedéssel vádolták, de ő Kína irányába.