Az szja-bevallás elmulasztásának következményei

Számos jogkövetkezménnyel kell számolnia annak, aki késve vagy egyáltalán nem nyújtja be adóbevallását.

Akiknek május 21-ig jóváhagyta a NAV által elkészített adóbevallási tervezetét, azoknak nincs további teendőjük. Az adóhatóság mindenki számára elkészíti a tervezetet, ha magyar munkáltatótól kapott bevallási kötelezettség alá eső jövedelmet.

Ha azonban valaki elmulasztott valamit feltüntetni a bevallásában, vagy magát a bevallást nem nyújtotta be, még vannak lehetőségei. Az adózó a bevallást önellenőrzés keretében módosíthatja, ha esetleg később jut eszébe, hogy nem szerepel minden jövedelme a bevallásban.

Az önellenőrzés során lehetőség van a helyesbítésre, módosításra és a pótlólagos fizetés rendezésére is, ha az adófizetési kötelezettség nőtt. Önellenőrzési pótlékot azonban csak akkor számítanak fel, ha a hatóság az adózó terhére állapít meg eltérést.

Azok a magánszemélyek, akiknek nem készült bevallási tervezete és nem is tettek eleget az szja-bevallási kötelezettségnek a határidőn belül, nem élhetnek az önellenőrzés lehetőségével. Ebben az esetben késedelmi pótlékot kell fizetniük.

Amennyiben az adózó önhibáján kívül nem tudott időben eleget tenni az adókötelezettségének, igazolási kérelmet nyújthat be. Ezt a kérelmet azonban csak akkor fogadják el, ha az adóbevallást az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül adják be, és a kérelmet a bevallással egy időben terjesztik elő.