Milliárdos veszteséget szenvedett el a NER kedvenc takarítója a repülőtéren

A NER kedvenc takarítócégének, a B+N Referencia Zrt.-n keresztül tulajdonolt Airport Service Budapest Zrt. rekordközeli veszteséget könyvelt el a tavalyi évben, annak ellenére, hogy a bevételek növekedtek. A cég, amely 2020 óta rendelkezik földi kiszolgálási engedéllyel, a napokban közzétett éves beszámolója szerint 7,3 milliárd forintos bevételt ért el, ami 300 millióval több a 2022-es összegnél.

A bevétel forrásai között a belföldi és export tevékenységek nagyjából fele-fele arányban osztoznak. A belföldi bevételek megoszlása a következőképpen alakult: 40 százalék vagyonvédelemből, 25 százalék földi kiszolgálási tevékenységből, és 21 százalék takarításból származott.

Azonban a cég bevételei az idei évben csökkenhetnek, mivel 2023 novemberétől megszüntették a legnagyobb bevételi forrást jelentő vagyonvédelmi tevékenységet. Ez a lépés spekulációk szerint összefügghet a kormány repülőtér-vásárlási szándékaival, és a NER-cégek közötti vagyonvédelmi feladatok újraosztásának jele is lehet.

A kiadások terén a személyi jellegű költségek emelkedtek jelentősen, ami mögött a béremelés állhat; az átlagos dolgozói létszám ugyanis egy fővel még csökkent is tavaly, 279-re, az átlagos bruttó havi bér pedig 505 ezer forintról 608 ezer forintra nőtt.

Ezek következtében a cég 2022-ben elért 692 millió forintos veszteség után 2023-ban tovább nőtt a veszteség, elérve az 1,03 milliárd forintot. A cég tőkéje nem bírta el a veszteséget, így a tulajdonosnak, Kis-Szölgyémi Ferencnek közel egymilliárd forintos tőkepótlást, -rendezést kell végrehajtani a további működés érdekében, mivel a saját tőke jelenleg mínusz 923 millió forint.

Kis-Szölgyémi helyzete különösen nehéz lehet, tekintettel arra, hogy korábban kizárta üzlettársait a cégből, akikkel együtt 2019 nyarától 2023 őszéig birtokolták az Airport Service-t. A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásával vált ő az egyedüli tulajdonossá, így most egyedül kell állnia a szükséges összeget, ami több, mint amennyit az elmúlt években összesen be kellett tennie. Korábban az Airport Service Budapest Zrt.-nek több tulajdonosa volt, 2019 nyarától 2023 őszig egyenlő arányban birtokolta a Pintér Sándor belügyminiszterhez közeli Civil Biztonsági Zrt., a Mészáros Lőrinc köréhez tartozó Valton-Sec Zrt.-t, valamint a B+N Referencia Zrt..

A B + N Referencia Zrt. igazi tenderbajnokként is ismert, tavaly ősszel a kórházak létesítményüzemeltetését is átvette 220 kórházi dolgozóval egyetemben, amely 400 milliárd forintos üzletet jelenthet, idén tavasszal pedig további, több mint 100 milliárd forint keretösszegű megbízásokat nyert el.