Nők 40: Mikor lehetséges az újraszámítás?

A nők kedvezményes öregségi nyugdíjának újraszámítása sokak számára fontos kérdés, különösen azok számára, akik a nyugdíj mellett tovább dolgoztak. Az adózóna.hu oldalon Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt a felmerülő kérdésekre.

A Nők 40 program keretében megállapított nyugdíjak esetében gyakran merül fel a kérdés, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésekor vagy a nyugdíj mellett szerzett jövedelem figyelembevételével lehetséges-e az újraszámítás. Winkler Róbert szerint a kedvezményes öregségi nyugdíj ugyanolyan öregségi nyugdíjnak minősül, mint a nyugdíjkorhatár betöltésekor megállapított nyugdíj, és ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, beleértve az évenkénti emeléseket és a tizenharmadik havi nyugdíjat is.

A nyugdíjkorhatár betöltésére való hivatkozással önmagában nincs lehetőség a nyugdíj újraszámítására. Csak akkor lehetséges az újraszámítás, ha jogszabálysértés történt a nyugdíj megállapítása során, vagy ha utólag olyan biztosítási jogviszony vagy kereseti adat kerül elő, amelyet korábban nem vettek figyelembe, és ezt valamilyen módon igazolni tudják.

Az újraszámítás, vagyis a nyugdíj módosítása, mindig az eredeti nyugdíjazás időpontjára visszamenőlegesen történik, az akkor érvényes jogi szabályozás alapján. Ha az újraszámítás eredményeképpen magasabb nyugdíj járna az érintettnek, akkor a magasabb összeg legfeljebb hat hónapra visszamenőlegesen jár.

Fontos megjegyezni, hogy ez a módosítási lehetőség nem csak a kedvezményes nyugdíjak esetében érvényes, hanem általánosan minden nyugdíjra vonatkozik.