Mexikóváros ivóvízválsága: Egy hónap múlva kritikus lehet a helyzet

Szakértők szerint június 26-ra elfogyhat az ivóvíz Mexikóvárosban, milliók maradhatnak víz nélkül, a Business Insider jelentése alapján. A város és környéke, amely több mint 20 millió lakost számlál, jelenleg egy olyan vízrendszerre támaszkodik, amely csak 28 százalékos kapacitáson üzemel.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a lakosok már "nulladik napnak" nevezik a várható vízhiány bekövetkezésének időpontját, és bizonytalanság övezi, mi történik majd ezt követően.

Mexikóváros hosszú ideje küzd a vízellátás problémáival, azonban az elmúlt három évben a helyzet különösen súlyossá vált, mivel a régiót szokatlan meleg és csapadékhiány is sújtotta.

A helyi politikusok próbálják kisebbíteni a probléma nagyságát, de az észak-amerikai aszályfigyelő rendszer már április 30-án súlyosnak minősítette az aszályhelyzetet, és a CNN híradása szerint már vannak olyan városrészek, ahol a vízhiány már most is érezhető. A Washington Post szerint a vízrendszer elhanyagolása és a csövek állapota is hozzájárul a problémához, hiszen a város vizének akár 40 százaléka is elveszhet a rendszer hiányosságai miatt.

Gabriel Quadri de la Torre helyi képviselő szerint a vízrendszer javítása dollármilliárdokba kerülne, és kétséges, hogy a városnak lenne erre elegendő pénzügyi forrása a közeljövőben.

A lakosság jelenleg az esőzésekre helyezi a reményeit, amelyek segíthetnek a vízrendszer feltöltésében, de a szakértők szerint még ha eső is esik, az nem oldja meg a város vízellátásának alapvető problémáit.