A mesterséges intelligencia által hajtott bérek emelkedése

A mesterséges intelligencia (MI) terjedése jelentős termelékenységnövekedést eredményezett az érintett ágazatokban, és az MI-készségeket igénylő állásokért akár 50%-os bérprémium is járhat, mint azt a PwC Global AI Jobs Barometer felmérése kimutatta.

A PwC által végzett elemzés szerint az MI által érintett szektorokban, mint a pénzügyi, informatikai és szakmai szolgáltatási ágazatokban, a munka termelékenysége majdnem ötszörösére nőtt. Az MI speciális készségeket igénylő álláshirdetések száma hétszeresére emelkedett 2012 óta, és ezek a hirdetések 3,5-szer gyorsabban növekednek, mint az összes álláshirdetés.

Az MI-készségeket igénylő munkakörök jelentős bérprémiumokat kínálhatnak azokon a munkaerőpiacokon, ahol béradatok állnak rendelkezésre, mint például az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában és Szingapúrban. Az USA-ban például a könyvelők 18%-os, a pénzügyi elemzők 33%-os, az értékesítési és marketing vezetők 43%-os, míg az ügyvédek 49%-os bérprémiumra számíthatnak.

A mesterséges intelligencia térhódítása a tudásalapú munkára épülő ágazatokban a leggyorsabb, ahol a pénzügyi szolgáltatásokban, a szakmai szolgáltatásokban és az információs és kommunikációs ágazatban az MI-készségeket igénylő munkakörök aránya kiemelkedően magas.

Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője szerint az új technológiák terén rendelkező szakértelemmel a munkavállalók és szervezetek jelentős versenyelőnyre tehetnek szert. A toborzás készségalapú megközelítése és a munkaerő folyamatos továbbképzése a hosszú távú siker kulcsa. A HR szerepe kiemelkedően fontos a megfelelő készségek kialakításában és a vállalati kultúra alakításában, különösen az MI által dominált világban.

Az MI által leginkább érintett szakmákban a munkavállalóknak folyamatosan új készségeket kell felmutatniuk, hogy relevánsak maradjanak. A PwC 27. Globális Vezérigazgatói Felmérése szerint a vezérigazgatók 69%-a várja, hogy az MI új készségeket fog igényelni a munkavállalóktól, és 87% azon cégvezetők aránya, akik már alkalmazzák a mesterséges intelligenciát.

Kerekes Antal, a PwC üzleti tanácsadásért felelős cégtársa szerint az MI nem csak a hatékonyság fokozását kínálja, hanem a munkavállalók által nyújtott érték növelését is elősegíti. Az MI segítségével kezelhető a munkaerőhiány, és a humán erőforrásokat olyan területekre lehet összpontosítani, mint az innováció vagy az ügyfélélmény fejlesztése. Ha javítani tudjuk a teljesítőképességünket, korlátlan lehetőség áll nyitva azon szervezetek és emberek előtt, akik készek befektetni a tanulásba és a technológia alkalmazásába.