Trichinellózis miatt kerültek kórházba egy medvehúst fogyasztó család tagjai

Az amerikai járványügyi központ (CDC) jelentése szerint hat személy trichinellózisban szenvedett, miután feketemedve-húst fogyasztottak. A betegséget élősködő férgek okozzák.

2022 júliusában egy 29 éves betegnél diagnosztizáltak trichinellózist Minnesotában. A páciensnél láz, súlyos izomfájdalom, periorbitális ödéma és szemduzzanat jelentkezett. A betegség kialakulása előtt a férfi nyolc családtagjával részt vett egy étkezésen Dél-Dakotában, ahol 45 napig fagyasztott medvehúst ettek, amit véresen és zöldségekkel tálaltak fel. A medvét a család egyik tagja ejtette el 2022 májusában Kanadában.

Az étkezés során néhányan észrevették, hogy a hús nem sült át kellően, ami állítólag a sötét színe miatt nem volt könnyen felismerhető.

A vizsgálat során összesen hat trichinellózisos esetet azonosítottak, köztük kettőt azoknál, akik csak a zöldségeket fogyasztották. Három érintettet kórházba szállítottak, és gyógyszeres kezelésben részesültek. Mind a hat beteg végül felépült.

A trichinellózist a trichina nevű fonálféreg lárvái okozzák, amelyek általában húsevő állatok, például medvék fertőzött húsából származnak. A mostani esetben a Trichinella nativa nevű faj állt a fertőzés hátterében, amely jól tűri a fagyasztást. A CDC hangsúlyozza, hogy a megfelelő főzés az egyetlen megbízható módszer az élősködők elpusztítására, és figyelmeztet arra is, hogy a fertőzött hús más élelmiszereket is szennyezhet.

Az Egyesült Államokban ritkán fordul elő trichinellózis, a legtöbb eset vadhús fogyasztásával hozható összefüggésbe.