Matolcsy György a Fudan Egyetem tiszteletbeli professzora lett

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, a Fudan Egyetem tiszteletbeli professzorává avatták, és részt vett a Tsinghua PBCSF Global Finance Forumon, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjéről, a globális gazdasági fejlődés aktualitásairól és a geopolitikai kihívásokról esett szó.

A Magyar Nemzeti Bank jegybankelnöke, Matolcsy György a Tsinghua Egyetem PBC School of Finance (PBCSF), a Reinventing Bretton Woods Bizottság (RBWC) és az Academy of Contemporary China and World Studies (ACCWS) által szervezett konferencián vett részt, amely a globális pénzügyi stabilitás kérdéseit tárgyalta. A 2024 Tsinghua PBCSF Globális Pénzügyi Fórum – 80 évvel Bretton Woods után elnevezésű eseményen a jegybankelnök a gazdasági széttagoltság mérséklésével és megelőzésével kapcsolatos panelbeszélgetésen osztotta meg szakértelmét.

A nemzetközi konferencia középpontjában a gazdasági és pénzügyi területek legfontosabb kérdései, a kínai pénzügyi nyitás, a globális gazdasági fejlődés aktualitásai és a geopolitikai kihívások álltak. Matolcsy György a panelbeszélgetés során kitért a nemzetközi monetáris rendszer jelenlegi kihívásaira és a lehetséges megoldásokra. Hangsúlyozta, hogy a globális monetáris rendszert újra kell tervezni a gazdasági és pénzügyi ciklusokból levont tanulságok alapján, hogy az képes legyen a globális pénzügyi stabilitás biztosítására.

Matolcsy György kiemelte, hogy a zöld és digitális átállás egymásba fonódó szerkezeti változások, amelyek új megközelítéseket igényelnek, és ezek a változások vezethetnek el egy új, fenntartható nemzetközi gazdasági rend kialakulásához. A fórumon a világ számos országából érkezett előadók, köztük Xuan Changneng, a kínai jegybank alelnöke, Liao Min, kínai pénzügyminiszter helyettese, Zhou Xiaochuan, volt kínai jegybankelnök, Zhu Min, a Tsinghua Egyetem Nemzeti Pénzügyi Kutatóintézetének elnöke, valamint Boris Vujcic, a horvát jegybank elnöke, Nouriel Roubini közgazdász, a Nobel-díjas Joseph Stiglitz közgazdász, Michael Spence, a Stanford Graduate School of Business dékánja, Jacob Frenkel, az izraeli jegybank korábbi elnöke és a G30 alapítványi igazgatóságának elnöke, és Danny Quah, a Szingapúri Nemzeti Egyetem dékánja is részt vettek.

A Fudan Egyetem rektora ünnepélyesen adta át Matolcsy Györgynek a tiszteletbeli professzori kinevezést, amelyet a jegybankelnök a kínai látogatása során vett át. A Fórumot követően Matolcsy György kínai jegybanki vezetőkkel és szakemberekkel folytatott eszmecserét.

A Fudan Egyetem tiszteletbeli professzori címének átadása előtt Matolcsy György részt vett a tizedik alkalommal megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumon. A jegybankelnök eddig sikeres évet tudhat maga mögött: januárban címzetes egyetemi tanár lett Kecskeméten, az elmúlt hetekben pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) díszpolgári címet adott neki, és bár PhD fokozata még nincs, címzetes egyetemi tanári címet kapott azon az egyetemen, ahol volt beosztottja, a Magyar Banán atyja a kuratóriumi elnök.

A Fudan Egyetem budapesti campusának ügye kapcsán Karácsony Gergely főpolgármester szerint semmi nem lett a projektből, annak ellenére, hogy a parlament két törvényt is hozott az egyetem campusáról. A kormánynak eredetileg 2020. december 31-ig kellett volna beszámolnia a beruházásról és költségekről, de két héttel a határidő előtt kitolták azt 2024 júniusára. Az ellenzék tiltakozásokat szervezett, és népszavazást szeretett volna kiírni a kérdésről, azonban az Alkotmánybíróság elkaszálta a kezdeményezést.

2010-ben a frissen megválasztott Orbán Viktor miniszzerelnök hirdette meg a „keleti nyitás” politikáját, amelynek keretében kiemelt jelentőséget kapott az oktatási együttműködés Kínával, például a világ egyik legjobb egyetemével, a Fudannal. Nem sokkal később, 2013-ban Hszi Csin-ping kínai elnök hirdette meg a Belt and Road Initiative-ot (BRI), vagyis az Övezet és Út kezdeményezést. Matolcsy György korábban arról beszélt, hogy Kínával nemcsak gazdasági, de lelki és intellektuális kapcsolatban is vagyunk.