Magyarország ismét blokkolja az Ukrajnának szánt uniós támogatást

A Politico értesülései szerint a magyar kormány megakadályozta az Európai Békekeret (EPF) legutóbbi feltöltését, ami aggodalmat keltett az uniós tisztviselők körében, mivel ezáltal az Ukrajnának nyújtandó további katonai segélyek kérdése is veszélybe kerülhet.

A külügyminiszterek és a védelmi miniszterek a héten ülnek össze, hogy megvitassák az Ukrajnának szánt segélyeket, de a magyar kormány blokkolása miatt nem valószínű, hogy újabb csomagot tudnak majd nyújtani. A diplomaták reménykedtek egy új, 6,6 milliárd eurós csomagban, de a magyar kormány a fegyverek után járó részleges visszatérítést blokkolja, ami miatt az elmaradás 9 milliárd euróra nőtt a márciusi 8,3 milliárdról.

Nemrégiben politikai megállapodás született egy 5 milliárd eurós Ukrajna Segélyezési Alap létrehozásáról, de Magyarország kifogásokat emelt és megpróbálta megakadályozni a teljes csomag elfogadását. A diplomaták csalódottságukat fejezték ki, és attól tartanak, hogy Budapest a vétózást zsarolásra használja fel az uniós források befagyasztása miatt. Az Európai Bizottság azonban visszautasította, hogy politikai alkut kössön a magyar kormánnyal.

A magyar vezetés eredetileg azért blokkolta az EPF visszatérítését, mert az OTP Bank szerepelt egy ukrán listán, de Kijev végül levette a bankot a lajstromból. Most a magyar kormány azt állítja, hogy a magyar cégeket Ukrajna diszkriminálja, és az uniós nagykövetek nem tudtak megegyezni a kérdésben.

A Külügyek Tanácsa a héten az Ukrajnának szánt légi rendszerekről, az európai védelmi ipar növekedéséről és a cseh lőszerszállítmányokról is tárgyal. Eközben Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szeretné átalakítani az ország NATO-tagságát, amit Jens Stoltenberg, a NATO leköszönő vezére bírált, és egyértelmű állásfoglalást kért Magyarországtól.

Az uniós tisztviselők további aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a magyar kormány megakadályozhatja az orosz vagyonból származó nyereség Ukrajnának történő továbbítását az EPF-en keresztül. Uniós források szerint Orbán Viktor játszmája ismét arra megy ki, hogy a jogállamisági eljárás miatt befagyasztott források újabb adagjának feloldásába zsarolja bele az uniót, ami egyre nagyobb feszültségeket okoz az EU-ban.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint a magyar kormány szisztematikusan akadályozza az Ukrajna támogatására szolgáló uniós intézkedéseket, ezzel pedig az Európai Unió külpolitikai jelentőségét veszélyezteti. Landsbergis szerint az Uniónak valamilyen megoldást kell találnia rá, hogy megkerülje a magyar kormány által állított akadályokat. A Politico információ szerint az uniós diplomaták attól tartanak, hogy a június végi EU-csúcsig nem is lesz előrelépés az ügyben.

„Meg kell nyugtatnom magam, amikor erről a kérdésről beszélek, mert ez most már tényleg kezd nevetségessé válni” – mondta egy magas rangú uniós diplomata, míg egy másik forrásuk úgy fogalmazott: „Nem is tudom már elmondani, mennyire frusztráltnak érzem magam”.