Szégyenlistán Magyarország a korai iskolaelhagyással

Magyarországon a korai iskolaelhagyók aránya közelít a 12%-hoz, ami az Európai Unióban a negyedik legmagasabb érték. Az uniós átlagot meghaladó 11,6%-os hazai mutató aggasztó képet fest a fiatalok helyzetéről.

Az Eurostat adatai szerint a 18-24 éves korosztályban azok a fiatalok tartoznak a korai iskolaelhagyók közé, akik legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkeznek és nem vesznek részt további oktatásban vagy képzésben. Magyarországon ez az arány 11,6%-ot ért el tavaly.

Az EU-n belül ez a szám jelentősen magasabb a 9,5%-os átlagnál. Csak Romániában (16,6%), Spanyolországban (13,7%) és Németországban (12,8%) tapasztalható magasabb korai iskolaelhagyási ráta.

Az uniós szakminiszterek 2021-ben kitűzött célja, hogy 2030-ra az EU-ban 9% alá csökkenjen a korai iskolaelhagyók aránya, mivel ezek a fiatalok nehezebben találnak helyet a munkaerőpiacon.

Jelenleg az EU 27 tagállama közül már 16 országban sikerült elérni a 9% alatti rátát. A legalacsonyabb arányokat Horvátországban (2%), Lengyelországban és Görögországban (3,7%) mérték.

A magyar adatok részletesebb elemzésekor kiderül, hogy a férfiak körében a korai iskolaelhagyás 12,8%, míg a nőknél 10,4%. Ez az uniós átlaghoz képest magasabb, hiszen az EU-ban a férfiaknál 11,3%, a nőknél pedig 7,7% a ráta. A magyar férfiak esetében ez az ötödik, míg a nőknél a harmadik legrosszabb érték.

Az Eurostat adatai szerint az elmúlt tíz évben 15 tagállamban csökkent az oktatást idő előtt abbahagyó fiatalok aránya. Magyarországon azonban csak csekély, 0,3 százalékpontos javulás figyelhető meg, hiszen 2013-ban 11,9% volt ez az arány.

Az elmúlt évtizedben Magyarországon csak 2014-ben volt alacsonyabb a korai iskolaelhagyók aránya (11,4%) a tavalyinál.