"Nem viccelek, fél méterrel mellettem ment el Coppola" - Magyar egyetemisták jártak a cannes-i filmfesztiválon

Európa- és világszerte elismert filmes fesztivál a cannes-i, idén egy magyar egyetem hallgatói is részt vettek a nagyszabású eseményen, melyet a Cannes-i Kongresszusi és Fesztiválpalotában tartottak.

A magyar egyetem hallgatói számára váratlanul érkezett a lehetőség, hogy részt vegyenek a cannes-i filmfesztiválon, amikor az intézménytől értesítést kaptak a rendelkezésre álló helyekről. A jelentkezés után egy hónappal érkezett az a meglepetés, hogy valóban megkapták az akkreditációt, ami szürreális élményt jelentett számukra.

A fesztiválon töltött négy nap során a hallgatók szinte folyamatosan vetítésekre jártak, és csak napi körülbelül két óra pihenőt engedhettek meg maguknak. A vetítések rendszere szerint a moziterem felébe előzetesen regisztrálni kell, a maradék helyeket pedig érkezési sorrendben töltik fel a helyszínen.

A cannes-i fesztivál szigorú dresszkódját a magyar egyetemisták is megtapasztalhatták. Egyiküknek például nem engedték a belépést egy premierre, mert fekete helyett szürke cipőt viselt. A hallgatók előre felkészültek, és megfelelő öltözéket szereztek be a fesztiválra.

A hallgatók számára a legnagyobb élményt Paolo Sorrentino Parthenope című filmjének vetítése jelentette, amelyre szerencsére bejutottak. Emellett Yorgos Lanthimos Kinds of Kindness című filmjét is kiemelték, mint a fesztiválon látott utolsó művet.

A hírességek közelsége is izgalmas volt a hallgatók számára. Egy alkalommal, amikor a Megalopolis vetítésére vártak, Francis Ford Coppola rendező mindössze fél méterre sétált el mellettük. Habár a hallgatók nem jutottak be a vetítésre, több hírességet is megpillantottak a fesztivál forgatagában.

A 2024-es cannes-i filmfesztivál díjazottjai között szerepelt Sean Baker Anora című filmje, amely az Arany Pálmát nyerte el. További díjazottak között volt Payal Kapadia, Jacques Audiard, Miguel Gomes, valamint több színésznő és színész, köztük Jesse Plemons, aki a Kinds of Kindness című filmben nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb férfi alakítás díját.