Magyar Péter nyilatkozata a köztévés vitáról és a választási helyzetről

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke kijelentette, hogy a köztévés vitán a magyar emberek problémáiról kíván beszélni, függetlenül attól, hogy a köztévé milyen témákat szabott meg előre. Azt állítja, ha emiatt kizárják, akkor ennek felelősségét Rogán Antalnak és Papp Dánielnek kell vállalnia.

Magyar Péter az ATV Heti Napló című műsorában beszélt arról, hogy nem tud jó szívvel senkit támogatni a főpolgármester-jelöltek közül, és úgy véli, hogy Szentkirályi Alexandrát vissza fogják léptetni Vitézy Dávid javára. A leendő városvezetéssel csak konkrét ügyek mentén lenne hajlandó együttműködni, például egy új gyalogoshíd építésében a Dunán, amelynek elkészülte után a Lánchíd ismét az autósoké lehetne. Azonban Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi főpolgármestere, Facebook-posztjában kritizálta Magyar Pétert, mondván, hogy a Tisza Párt alelnökének Budapest valós problémáihoz nincs köze, és a gyalogoshíd ötlete sem szerepel az elsődleges feladatok között a klíma- és lakhatási válságban szenvedő városban.

Karácsony Gergely a Facebookon kíméletlenül nekiment Magyar Péternek, kiemelve, hogy "Budapesten a Duna folyik, nem a Tisza", és hogy a Tisza Párt fővárosi indulása nettó pártépítés, semmi köze Budapest valóságához. A főpolgármester szerint a Lánchíd felújítása két év alatt, a tervezett költségkeretnél kevesebb pénzből készült el, és bár egy gyaloghíd jó lenne a Dunán, ez az ötlet nem szerepel az első megoldandó ezer ügy között.

Magyar Péter válaszában azt írta, hogy ahol gellérthegyi siklót vagy egyéb hasonló presztízs beruházásokat sikerül összehozni, ott egy gyalogos híd is beleférhet. Úgy véli, hogy a rakpartokat is lehetne jobban hasznosítani az időszakos lezárásnál és azzal sincs megelégedve, ahogy Karácsony a bicikliutak kérdését kezelte, azok szerinte jelenleg „csak a dugót és a légszennyezést növelik”. Hozzátette, hogy a Tisza Párt csak a budapestiek érdekét szolgáló előterjesztéseket fogja támogatni és mindent el fog követni, hogy a hatalmi elit pártjainak csápjait "lenyesegessék" erről a városról.

A Tisza Párt alelnöke szerint 5-6 képviselő már elegendő ahhoz, hogy sem a DK-nak, sem a Fidesznek ne legyen többsége, és biztos benne, hogy Vitézy Dávidnak is lesznek képviselői. Magyar Péter hangsúlyozta, hogy pártja a fővárosi közgyűlésben az ügyek mentén működik majd együtt a leendő városvezetővel.

Magyar Péter kitért arra is, hogy már nem élt együtt Varga Judittal, amikor a volt felesége igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi kérelmet, és úgy véli, Varga Judit sem volt tisztában a kérelem jelentőségével.

Reagálva Orbán Viktor Blikknek adott interjújára, Magyar Péter azt állítja, hogy a miniszterelnök korábban sem, és most sem egyeztetett rendszeresen Varga Judittal. Szerinte Orbán Viktor kijelentése, miszerint rendszeresen egyeztet a korábbi miniszterével, csupán egy töltelékmondat volt, amely azt hivatott sugallni, hogy Magyar Péter nem számít.

Végül Magyar Péter elárulta, hogy bár már nincsenek közeli ismerősei a Karmelitában, áttételesen mégis kap információkat onnan. Egy olyan személlyel áll kapcsolatban, aki még egy éve közvetlenül a miniszterelnök környezetében volt, és aki nagyon drukkol a Tisza Pártnak. A politikus kiemelte, hogy a Tisza Párt egyszemélyes pártból országos szintű párttá fejlődik, és a pártépítésre, valamint a közösségépítésre kell koncentrálnia.

Az állami tévében (M1) péntekre szervezett listavezetői vitáról azt mondta, hiába szabta meg a köztévé, hogy miről beszélhet majd a rendelkezésére álló nyolc percben a vita alatt, ő arról fog beszélni, ami szerinte a magyar emberek problémája. Vitézy Dávid, aki szintén részt vesz a vitában, Facebookon reagált Karácsony Gergely kritikájára, hangsúlyozva, hogy örül, hogy végre érdemi szakmai kérdésekről és fejlesztési javaslatokról szól a kampány, és nem csak a szokásos panaszkodásról és pártpolitizálásról.