Olimpia, Soros, őfelsége ellenzéke – Magyar Péter telexes interjújának kiemelései

A Tisza Párt fővárosi és EP-listavezetője, Magyar Péter 74 perces, vágatlan interjút adott, melyben több fontos témát is érintett. Az interjúban szó esett az Európai Néppárthoz való csatlakozásról, az Európai Ügyészség fontosságáról, Magyarország jövőjéről, az uniós források felhasználásáról, a magyar ellenzék szerepéről, Soros Györgyről, a fővárosi feladatokról és az olimpiai népszavazásról.

Magyar Péter elmondta, hogy a Tisza Párt az EP-választás után kérni fogja a felvételét az Európai Néppártba, mivel ez a legnagyobb frakció, és így a legnagyobb esélyük van fontos pozíciókra szert tenni az Európai Parlamentben és más intézményekben. Kiemelte, hogy Magyarországnak csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez, és ezt nem kellene egy esetleges 2026-os kormányváltásig várni. Szerinte az Európai Ügyészség sokak számára túlzott elvárásokat kelt, hiszen csak az EU-s költségvetéssel kapcsolatos ügyeket vizsgálja, és "eléggé fogatlan oroszlán, de több a semminél".

Az EU-s pénzek felhasználását illetően Magyar úgy véli, hogy Magyarország rosszul használta fel az elmúlt 20 évben az uniós forrásokat, és példaként hozta fel Portugáliát és Írországot, ahol a nemzeti kormányok a polgáraik érdekében dolgoztak. A magyar kormányt kritizálva elmondta, hogy a kormány még mindig azzal szédíti a magyar embereket, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát.

A jogállamisági eljárás és a Magyarország elől visszatartott uniós források kapcsán Magyar Péter úgy véli, hogy az EU és a magyar ellenzék Orbán Viktor kezére játszik, amikor beleállnak ezekbe a kérdésekbe. Szerinte az ellenzék, amelyet "őfelsége ellenzékének" nevez, tizennégy éve semmit sem csinál.

Soros Györgyről szólva Magyar Péter elmondta, hogy életében egyszer hallotta élőben Soros Györgyöt, és úgy véli, hogy a kormánypropaganda lehet, hogy az ő jelentése miatt kapott lendületet. Azt is hozzátette, hogy Soros Györgynek vannak olyan hálózatai, amelyeket az Open Society és az alapítványok pénzelnek. Magyar szerint „Soros tesz jót is és rosszat is”, de az sok, amit Soros szervezetére épített a kormánypropaganda.

A fővárosi feladatokról szólva Magyar Péter azt mondta, hogy a Tisza Párt célja, hogy döntő szavuk legyen a közgyűlésben, de konstruktív szerepre készülnek. Kritizálta a város irányítási rendszerét, és azt mondta, hogy "fényévekre vagyunk attól, amik lehetnénk". Szerinte az elmúlt öt évben „nem volt gazdája a városnak”, és a Lánchídnál is látszik, hogy nem hoznak meg döntéseket. Magyar teljesen átalakítaná a város irányítási rendszerét, hogy ne legyen ennyi külön kerületi testület, ami esélyt ad a mutyikra.

Az olimpiai népszavazás kapcsán Magyar Péter a Momentumot "bűnben fogant pártnak" nevezte, mert szerinte a 2024-es olimpia ellen kampányoltak. Úgy véli, hogy a kormány hibája volt, hogy nem állt ki az olimpia mellett, és nem kampányolt érte. Szerint Magyar Péter szerint a népszavazást nem csak Budapesten, hanem országosan kellett volna megtartani. Azonban elmondása szerint 2017-ben más volt a helyzet, akkor senki sem látta előre a Covidot és a gazdasági válságot, így akkor még támogatta volna az olimpia megrendezését.