Macron a béke mellett áll, de nem a kapituláció jegyében

Emmanuel Macron francia elnök hangsúlyozta, hogy a béke nem jelenti az elvek feladását, és Ukrajnának lehetőséget kell adni a védekezésre.

Emmanuel Macron vasárnap Berlinben, Frank-Walter Steinmeier német államfővel folytatott megbeszélésein kijelentette, hogy a béke nem kapituláció, és nem jelenti az elvek feladását. Macron szerint a béke oldalán állni annyit jelent, mint érvényt szerezni a jognak, és lehetőséget kell adni egy országnak arra, hogy megvédhesse határait és szuverenitását.

A francia elnök hozzátette, hogy a keddi bilaterális védelmi és biztonsági tanács ülésén is szóba kerül majd ez a téma. Macron elmondása szerint a tanácskozáson hangsúlyozni fogják, hogy "a végsőkig" segíteni fogják Ukrajnát abban, hogy ellenállást tanúsítson. Kifejtette, hogy Ukrajnát felszerelik, elkísérik, kiképezik és felkészülnek minden forgatókönyvre, hogy tartós békét lehessen felépíteni, amelyet a nemzetközi jog is tiszteletben tart.

Frank-Walter Steinmeier német államfő is egyetértett Macronnal abban, hogy nem szabad felhagyni Ukrajna támogatásával.

Olaf Scholz német kancellár a nap folyamán kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "imperialista álmaiért" a számos ukrajnai áldozat mellett havonta 24 ezer orosz katona sebesül meg vagy veszti életét.

Megjegyzendő, hogy legutóbb egy francia elnök 24 éve tett hivatalos államfői látogatást Németországban.

Az orosz védelmi minisztériumot érintő belső tisztogatások hátterében az új védelmi miniszter, Andrej Belouszov vezetésével az FSZB agresszív fellépése áll a korrupció ellen. A Portfolio és a Guardian értesülései szerint az FSZB több magas rangú tisztviselő ellen indított korrupciós vizsgálatokat, amelyeket sokan a minisztériumban folyó tisztogatásnak tekintenek. Ezek a lépések tovább gyengíthetik Valerij Geraszimov vezérkar főnök pozícióját is, és az FSZB egyre nagyobb befolyást szerezhet a védelmi tárcán belül. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint azonban csak a korrupcióellenes munkáról van szó.