Macron és Borrell elítéli az izraeli légicsapást a rafahi menekülttáborra, Netanjahu tragikus hibának nevezi

Emmanuel Macron francia elnök és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője egyaránt elítélte az izraeli légicsapást, amely a rafahi menekülttáborban életüket vesztett embereket érintette, míg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tragikus hibának nevezte a történteket.

Emmanuel Macron az X-en kifejezte felháborodását az izraeli csapások miatt, amelyek során a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek vesztették életüket Rafahban. A francia elnök hangsúlyozta, hogy „Ezeknek a műveleteknek véget kell vetni. Rafahban nincsenek biztonságos területek a palesztin civilek számára. A nemzetközi jog teljes körű tiszteletben tartására és azonnali tűzszünetre szólítok fel”.

Az izraeli hadsereg vasárnap hajtott végre légicsapást a rafahi menekülttáborra, miután a Hamász hónapok óta először indított rakétatámadást a Tel Aviv térsége ellen. A BBC jelentése szerint az izraeli légicsapásnak már legalább 45 halottja van.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szintén reagált a történtekre, elborzasztónak nevezve a híreket, amelyek szerint az izraeli csapások több tucatnyi menekültet, köztük kisgyerekeket is megöltek. „A leghatározottabban elítélem ezt. Gázában nincs biztonságos hely. Azonnal le kell állítani ezeket a támadásokat. Az ICJ (Nemzetközi Bíróság) utasításait és a nemzetközi humanitárius jogot minden félnek tiszteletben kell tartania” – fogalmazott Borrell.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „tragikus hibának” nevezte a halálos áldozatokat követelő rafahi csapást beszédében, miközben a túszok családtagjai a Knesszet galériájáról tiltakoztak ellene. Netanjahu beszédében azt mondta, hogy decembertől mostanáig öt kérést kapott a tárgyalócsoporttól, hogy bővítsék a mandátumukat, és ő mindegyiket jóváhagyta.

Netanjahu beszéde alatt a túszok családtagjai a Knesszet galériájáról tiltakoztak ellene, és egy táblát tartottak a magasba, amin a Hamász által elrabolt és Gázába hurcolt katonai megfigyelők fotói voltak láthatóak. A transzparensen az állt, hogy „nézz a szemükbe”.