Macron igyekszik helyreállítani a rendet Új-Kaledónián

Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy feloldja a rendkívüli állapotot Új-Kaledóniában, a politikai párbeszéd előmozdítása érdekében a halálos áldozatokat követelő zavargások után.

Az elnöki hivatal szerint a rendkívüli állapot megszűnik hétfő este 8 órakor párizsi idő szerint, ami helyi idő szerint kedden hajnali 5 órának felel meg. A lépés célja, hogy megkönnyítse a függetlenségpárti FLNKS mozgalom és más helyi vezetők közötti találkozókat, akik így tárgyalhatnak a tüntetőkkel.

Macron arra szólította fel mind az őslakos kanakokat, mind a Franciaországot támogatókat, hogy bontsák el a tüntetők által felállított barikádokat, hangsúlyozva, hogy ez elengedhetetlen a tárgyalások megkezdéséhez. A bejelentést követően további 480 csendőr érkezik a külterületre, így a rendfenntartók létszáma meghaladja majd a 3500 főt.

A zavargások a francia törvényhozásban folyó vitával egyidőben törtek ki, amely az új-kaledóniai választói listákról szóló alkotmánymódosítást tárgyalta. A módosítás értelmében több ezer, a külterületen élő francia nemzetiségű személy szerezhetett volna választási jogot a szigeten. Christian Tein, egy függetlenségpárti párt vezetője arra kérte támogatóit és tüntetőket, hogy maradjanak mozgósítva és folytassák az ellenállást a választási reformokkal szemben.

A Kanak és Szocialista Nemzeti Felszabadítási Front felszólította Macron elnököt, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot, ezzel véget vetve a válságnak. Az elmúlt években három népszavazást is tartottak a szigeteken, ahol a függetlenségpártiak mindhárom alkalommal alulmaradtak.