Macron és Scholz: Az erős, szuverén Európai Unió a béke és demokrácia záloga

Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár szerint az erős, szuverén Európai Unió a béke, a jólét és a demokrácia záloga, és hangsúlyozták, hogy önálló európai biztonságpolitikára van szükség, különösen az ukrajnai háború fényében.

Emmanuel Macron Drezdában, a Frauenkirche katedrális előtt tartott beszédében kiemelte, hogy az Európai Unió válaszúthoz érkezett, és veszélybe kerülhet a béke, a jólét és a demokrácia, ha az EU nem cselekszik. Az elnök szerint Európa a béke záloga, és a jelenlegi háborús helyzet rávilágít az önálló európai védelmi és biztonságpolitika, valamint a NATO-n belüli szövetségesként való cselekvés szükségességére. Macron és Scholz hangsúlyozták, hogy az EU-nak gazdaságpolitikailag is függetlenednie kell Amerikától és Kínától, és egy olyan növekedési modellre van szüksége, amely összhangban áll a klímavédelemmel.

A francia elnök és a német kancellár közös cikkükben arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt öt év kihívásai, mint a koronavírus-járvány, az Ukrajna elleni orosz agresszió és a geopolitikai átrendeződés, egyértelművé tették, hogy Európa korszakváltást él át. Az EU-nak újult lendülettel kell javítania versenyképességét, és nagyratörő iparpolitikával kell előmozdítania a kulcsfontosságú jövőbeni technológiák fejlesztését és bevezetését.

Macron és Scholz szerint az EU legnagyobb versenyképességi erőssége az egységes piac, amelynek korszerűsítésével ki kell aknázni a benne rejlő előnyöket. Emellett ambiciózus programot szorgalmaztak a bürokrácia mérséklésére, az adminisztratív eljárások egyszerűsítésére és gyorsítására.

Az Európai Uniónak ki kell használnia tőkepiacai teljes potenciálját is, mivel túl sok vállalat keres finanszírozást az Atlanti-óceán túlpartján, és túl sok európai megtakarítás talál máshol befektetési célpontokat. A francia elnök és a német kancellár szerint most már komolyan hozzá kell látni az integrált európai pénzügyi szektor, különösen a banki és a tőkepiaci unió kiépítéséhez.

Macron a magyarországi helyzetre is kitért, mondván, hogy sokan szeretnék az EU pénzügyi támogatását, de nem támogatják az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségét, a kultúra változatosságát és az egyetemek autonómiáját. Az elnök szerint ez a tendencia Magyarországon valóság, és Lengyelországban is az volt a "csodálatos választásokig".

Macron arra szólított fel, hogy Európa ne csak egy bevásárlóközpontként funkcionáljon, hanem mint az értékek, kultúra és szabadságok oszlopa. Az elnök szerint az erőt és elhivatottságot kell megtalálni a szélsőségekkel szembeni védekezésre, és a tisztelet Európájával kell válaszolni az aggályokra és a haragra.