Luciano Benetton távozik a márka éléről

Luciano Benetton, a népszerű ruházati márka társalapítója bejelentette, hogy lemond az elnöki tisztségről, miközben a vállalat súlyos veszteségekkel küzd.

A 89 éves Benetton szombaton hozta nyilvánosságra döntését, amely szerint távozik a márka elnöki posztjáról. A vállalat jelenlegi vezetését teszi felelőssé a tavaly feltárt 100 millió eurós veszteségért. Benetton 2018-ban tért vissza az elnöki székbe, de most a 2020-ban kinevezett vezérigazgatót és az új vezetőséget hibáztatja a helyzetért.

Luciano Benetton elmondása szerint ő maga is hibát követett el, amikor megbízott a vezetésben. Azt is hozzátette, hogy csak tavaly szeptemberben döbbent rá a vállalat komoly veszteségeire. A Benetton márka, amely az észak-venetói régióban található, a színes kötött ruháiról és a fast fashion márkákkal való versengéséről vált ismertté. Ennek ellenére a kreatív és menedzseri újítások nem hoztak megoldást a 2013 óta felhalmozódott, 1 milliárd euróra becsült veszteségre.

A Benetton családi holding, az Edizione SpA igazgatótanácsának közelgő ülésén, amely júniusban lesz, várhatóan új vezetőséget választanak. Az Edizione holdingot Luciano Benetton fia, Alessandro vezeti, és a cég számos területen rendelkezik részesedéssel, beleértve a közlekedést, infrastruktúrát és az élelmiszer- valamint ital-kiskereskedelmet is.

A családi vállalkozás korábban eladta az Autostrade per l'Italia SpA-ban lévő részesedését is, amelynek genovai autópályahídja 2018 augusztusában összeomlott, 43 ember halálát okozva, ami komoly politikai vitát váltott ki.