Litvánia védelmi kiadásainak növelése

Gitanas Nauseda litván elnök a védelmi kiadások jelentős növelését szorgalmazza, amit a hadsereg modernizálásával és a hadkötelezettség bevezetésével indokol.

Gitanas Nauseda, aki a vasárnapi elnökválasztáson több mint 75 százalékos támogatottsággal nyert újra, hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Litvánia GDP-jének legalább 3,5 százalékát kellene a védelmi költségvetésre fordítani. Ezt a lépést a hadsereg korszerűsítésének, az általános hadkötelezettség bevezetésének és a Litvániában állomásozó német katonák jelenlétének támogatásának szükségességével indokolta.

Jelenleg Litvánia a GDP-jének 2,54 százalékát költi védelmi célra, ami GDP-arányosan az ötödik legmagasabb százalék a NATO tagállamai között. A litván pénzügyminisztérium tervei szerint ezt az arányt 2025-re 3 százalékra emelnék. Nauseda azonban úgy véli, hogy ez az emelés sem lenne elegendő.

A litván államfő korábban is többször felszólította a NATO tagállamait, hogy növeljék katonai kiadásaikat, amit most ismételten hangsúlyozott. Az elnök újraválasztása jelzésértékű lehet a litván védelmi politika jövőbeli irányát illetően.